RETETA GASCA IN LAPTE – anul 1935
Textul original:
„Iata o mancare de toata finetea. Se recomanda.
Gasca singura e pusa la foc si trecuta in clocot. Apoi i se aduga aromatele cunoscute; ceapa, usturoiu, buchetul cu un cuisor, sare si piper boabe.
Gasca fiind fiarta, este taiata in bucati si pusa in unt spre a se rumeni in grasimea ei.
Un kilo de lapte este fiert in alta parte si in lapte cativa catei de usturoiu (10-12). Scoti usturoiul si pui in loc vreo 4 piscoturi. Laptele acesta este trecut in alta cratita printr-o sita.
Sarezi, piperezi cat trebuie, lei sosul cu 6 galbenusuri de ou. Adaogi un pahar de smantana.
Pui bucatile de gasca intr-o farfurie, torni deasupra laptele, iar usturoiul nu-l lepezi.”
- 1/2 buc gasca de tara
- 1 buc ceapa
- 7 catei usturoi
- cateva fire patrunjel verde
- 1 buc foaie de dafin
- putin cimbru
- 1 buc cuisor
- 500 ml lapte
- putina sare
- cateva boabe piper
- 2 buc piscoturi
- 200 g smantana
- 3 buc galbenusuri de ou
- 40 g unt
- Se pun la fiert gasca, ceapa, 2 catei de usturoi, patrunjelul, foaia de dafin, putin cimbru, 1 cuisor, sare si piper
- Se fierbe laptele cu 5 catei de usturoi
- Se scot catei de usturoi din lapte si se adauga piscoturile
- Cu un mixer se omogenizeaza compozitia din lapte si piscoturi apoi se aduga 3 galbenusuri de ou si smantana
- Dupa ce a fiert, gasca este portionata si trasa in unt in tigaie pentru a se rumeni frumos
- Se aseaza bucatile de gasca (intregi sau taiate feliute) pe farfurie si peste ele se toarna sosul alb delicat
Dupa cum se poate observa, eu am gatit jumatate de portie din reteta originala. Pentru aceasta reteta gasca in lapte, eu am folosit gasca de tara si a fiert in aproximativ 2 ore. Sosul alb are gust dulceag, fin care merge foarte bine cu gasca.
Recomadarea mea: 4 stele (pe o scala de la 1-5 stele)
http://www.reteteistorice.ro/2018/02/13/reteta-gasca-in-lapte-anul-1935/