FASOLE FACALUITE – anul 1941

Textul original: „Se fierbe ½ kg fasole cu tot atatia cartofi. Cartofii fac mancarea mai gustoasa si mai usoara la mistuit. Se scurge de zeama, se da prin sita si se pune intr-o cratita la un foc repede; se mesteca bine punandu-se in acest timp uleiu infierbantat, care-i da un gust bun si o albeste. Daca vrem i se pune usturoiu pisat cu putina sare. Se aseaza pe farfurie si pe deasupra se toarna ceapa prajita cu boia de ardei ori bulion.”

  • 500 g fasole boabe
  • 500 g cartofi
  • cativa catei usturoi
  • putin undelemn
  • 2 buc ceapa
  • putin bulion
  1. Se pune la fiert fasolea boabe care a stat la inmuiat peste noapte
  2. Cand fasolea da in clocot, se schimba apa cu apa incalzita
  3. Se adauga catofii, cand fasolea este aproape fiarta, pentru a fierbe impreuna
  4. Dupa ce au fiert (fasolea si cartofii), se scurg de apa si se paseaza cu ajutorul unui mixer
  5. In acest piure se mai aduga si usturoiul pisat si sare
  6. Intr-o tigaie se pune uleiul si dupa ce se infierbanta, se aduga piureul de mai sus si se amesteca bine pana se incorporeaza tot uleiul
  7. Cand este gata, se aseaza piureul intr-un castron / platou
  8. Separat, se caleste ceapa in ulei si apoi se aduga bulion
  9. Sosul de ceapa si bulion se pune deasupra piureului si se serveste

Acest piure este foarte gustos, foarte fin si merge de minune cu castraveti acri. Evaluarea mea: 5 stele din 5.

http://www.reteteistorice.ro/2018/03/12/fasole-facaluite-anul-1941/

Font Resize