PILAF DE GRIS CU COACAZE (POMUSOARA) – ANUL 1943


Textul original al retetei: „Se fierbe cu putina apa ½ kgr. de coacaze (nu e nevoie sa se desfaca boabele de pe struguri). Se trece prin sita, si se mai adauga atata apa, cat sa avem 1 l. de zeama. Se adauga 4 linguri de zahar, si cand da zeama in fiert se adauga cu incetul 150 gr. de gris. Se amesteca intr-una si dupa ce a fiert grisul, se toarna intr-un castron, udat mai inainte cu apa. Inainte de masa se rastoarna.Sursa: 101 feluri din fructe, Sanda Marin, 1943

  • 500 g coacaze rosii
  • 6 linguri zahar
  • 150 g gris
  • apa
  • putin zahar pudra vanilat
  • cativa strugurasi de coacaze pentru ornat
  1. se spala coacazele si se pun la fiert cu apa cat sa le acopere
  2. coacazele fierte si zeama se trec printr-o strecuratoare apasandu-se bine cu o lingura de lemn astfel incat sa treaca cat mai multa pulpa (in strecuratoare sa ramana doar samburii, cojile si coditele)
  3. zeama strecurata de coacaze se completeaza cu apa astfel incat sa avem 1 l de lichid care se pune la fiert impreuna cu zaharul pana da in fiert
  4. se adauga putin cate putin grisul, amestecand continuu cu ajutorul unui tel pana cand grisul este fiert
  5. grisul fiert se pune intr-o forma umezita cu apa rece (sau in mai multe forme pentru portii individuale) si se pune la frigider
  6. inainte de a servi, se rastoarna grisul din forma / forme, se pudreaza cu zahar vanilat si se decoreaza cu coacaze proaspete
  7. se serveste

Cantitatea de zahar se pune dupa gust, eu am ales sa mai adaug 2 linguri de zahar fata de cantitatea indicata in reteta originala (adica in loc de 4 linguri de zahar sa pun 6 linguri) deoarece am gustat grisul cand era la fiert si mi s-a parut destul de acrisor (am folosit coacaze rosii care sunt mai acrisoare si poate din acest motiv)

Am pus grisul in forme individuale de silicon, dupa ce le-am umezit cu apa rece.

Se pot folosi coacaze proaspete sau congelate.

Pilaf de gris cu coacaze – un desert simplu, gustos, de sezon si foarte aspectuos!

http://www.reteteistorice.ro/2018/06/20/pilaf-de-gris-cu-coacaze-pomusoara-anul-1943/

Font Resize