PILAF DE GRIS CU COACAZE (POMUSOARA) – ANUL 1943
Textul original al retetei: „Se fierbe cu putina apa ½ kgr. de coacaze (nu e nevoie sa se desfaca boabele de pe struguri). Se trece prin sita, si se mai adauga atata apa, cat sa avem 1 l. de zeama. Se adauga 4 linguri de zahar, si cand da zeama in fiert se adauga cu incetul 150 gr. de gris. Se amesteca intr-una si dupa ce a fiert grisul, se toarna intr-un castron, udat mai inainte cu apa. Inainte de masa se rastoarna.Sursa: 101 feluri din fructe, Sanda Marin, 1943
- 500 g coacaze rosii
- 6 linguri zahar
- 150 g gris
- apa
- putin zahar pudra vanilat
- cativa strugurasi de coacaze pentru ornat
- se spala coacazele si se pun la fiert cu apa cat sa le acopere
- coacazele fierte si zeama se trec printr-o strecuratoare apasandu-se bine cu o lingura de lemn astfel incat sa treaca cat mai multa pulpa (in strecuratoare sa ramana doar samburii, cojile si coditele)
- zeama strecurata de coacaze se completeaza cu apa astfel incat sa avem 1 l de lichid care se pune la fiert impreuna cu zaharul pana da in fiert
- se adauga putin cate putin grisul, amestecand continuu cu ajutorul unui tel pana cand grisul este fiert
- grisul fiert se pune intr-o forma umezita cu apa rece (sau in mai multe forme pentru portii individuale) si se pune la frigider
- inainte de a servi, se rastoarna grisul din forma / forme, se pudreaza cu zahar vanilat si se decoreaza cu coacaze proaspete
- se serveste
Cantitatea de zahar se pune dupa gust, eu am ales sa mai adaug 2 linguri de zahar fata de cantitatea indicata in reteta originala (adica in loc de 4 linguri de zahar sa pun 6 linguri) deoarece am gustat grisul cand era la fiert si mi s-a parut destul de acrisor (am folosit coacaze rosii care sunt mai acrisoare si poate din acest motiv)
Am pus grisul in forme individuale de silicon, dupa ce le-am umezit cu apa rece.
Se pot folosi coacaze proaspete sau congelate.
Pilaf de gris cu coacaze – un desert simplu, gustos, de sezon si foarte aspectuos!
http://www.reteteistorice.ro/2018/06/20/pilaf-de-gris-cu-coacaze-pomusoara-anul-1943/