CRAP PROVANSAL – ANUL 1960
Textul original al retetei:„Crap, sare, ulei, usturoi, rosii, patrunjel verde.
Se curata crapul, se spala bine si se taie in bucati, care se sareaza si se pun intr-o tava unsa bine cu ulei. Se da tava la cuptor bine incins, ungandu-se din cand in cand pestele cu uleiul din tava.
Cand pestele este gata, se scoate din tava si se aranjeaza pe platou. Deasupra se toarna un sos preparat in felul urmator. In ulei incins se pune usturoi tocat. Cand incepe sa se prajeasca, se adauga felii de rosii curatate de pielita si de seminte, sare si piper dupa gust.
Se presara patrunjel verde tocat si se lasa sa fiarba circa 20 min.”
Sursa: Preparate culinare reci, 1960
- 2 felii cam cat palma peste (crap)
- 2 rosii
- cativa catei usturoi
- 1/2 pahar ulei
- patrunjel verde
- sare
- piper
- Se curata, se spala crapul si se taie 2 felii cam cat palma, se sareaza si se ung cu ulei
- Se pun feliile de crap intr-o tava unsa cu ulei la cuptor, intorcandu-se din cand in cand astfel incat sa nu se prinda
- Cand feliile de crap sunt rumenite frumos, le scoatem din cuptor si le aranjam pe platoul de servit
- Cat timp este la cuptor pestele pregatim sosul astfel: in uleiul incins se pune usturoiul tocat si cand incepe sa se rumeneasca se adauga rosiile curatate de pielita si de seminte si tocate marunt, sare, piper si patrunjel verde tocat marunt si lasam sa fiarba aproximativ 20 minute
- Sosul de rosii il punem peste feliile de peste in platoul de servit
- Mai presaram putin patrunjel verde si servim
Ca sa fie foarte usor sa scoatem pielita rosiilor le putem pune cateva secunde in apa fierbinte.
Crap provansal – simplu de pregatit si foarte, foarte bun!
http://www.reteteistorice.ro/2018/06/27/crap-provansal-anul-1960/