FRIPTURA DE PORC – ANUL 1934
Textul original al retetei: „Friptura de porc. Dupa ce s-a sarat bine, se lasa sa stea o ora, se presara cu atata chimion cat se poate tine intre trei degete si se frige incet cu ½ pahar otet si putina apa. Cand friptura s-a rumenit bine si sosul a scazut, se strecoara grasimea se toarna deasupra putina supa, se pune friptura taiata frumos pe farfurie, se toarna deasupra sosul cald si se serveste cu salata de cartofi sau cu varza acra.”
Sursa: Carte de bucate “Florica”, Augusta Sarariu, 1934
- 250 g carne porc (ceafa)
- putin chimion macinat
- putina sare
- o jumatate pahar otet
- o jumatate pahar apa
- Se spala carnea, se portioneaza, se sareaza si se condimenteaza cu chimion macinat
- Se pune carnea in tigaie in amestecul de otet (jumatate pahar) si apa (un sfert de pahar) si se lasa sa fiarba la inceput cu capacul pus, la foc mic (ca sa se patrunda bine)
- Dupa ce luam capacul, lasam carnea sa se rumeneasca frumos, intorcand-o frecvent pe ambele parti pana cand scade sosul aproape de tot
- Cand este gata, se ia friptura din tigaie si se pune pe platoul de servit
- Dupa ce am inchis focul, se pune putina apa in tigaie (restul de un sfert de pahar) si se amesteca cu o lingura de lemn astfel incat sa obtinem un sos din apa pusa si sosul ramas in tigaie (chiar daca e lipt de tigaie)
- Se taie friptura felii si se toarna peste friptura sosul obtinut in tigaie
- Se serveste
In textul original al retetei este indicat ca dupa ce luam friptura din tigaie, sa punem putina supa insa eu am pus apa simpla si sosul obtinut este foarte gustos.
O friptura foarte frageda, suculenta si foarte gustoasa!
http://www.reteteistorice.ro/2018/07/06/friptura-de-porc-anul-1934/