TORTA CU SCORTISOARA – ANUL 1914
Textul original al retetei:
„Frecam 12 deca de unt cu 18 deca de faina si 5 deca de migdale curatite, 5 deca zahar pisat. Adaugem apoi 3 galbinuse, coaja rasa de la o lamaie, scortisoara pisata, vre-o 5 cuisoare pisate si trecute prin sata. Coacem aluatul latit intr-o forma de torta. Cand ie gata, o ungem pe deasupra cu marmelada de coacaze, o presaram cu zahar, si se poate servi calduta.”
Sursa: Gatirea mancarurilor de dulce si de post. Retete de bucate simple si bune. Zotti Hodos, 1914
- 120 g unt
- 180 g faina
- 50 g migdale
- 50 g zahar pudra
- 3 galbenusuri
- coaja rasa de la o lamaie
- 1/2 lingurita scortisoara pudra
- 5 cuisoare pisate (pudra)
- putin ulei
- cateva linguri marmelada/jeleu de coacaze
- 1 lingura zahar pudra
- cativa strugurasi coacaze proaspete
- Se pun migdalele in apa fierbinte, pe foc si se lasa cateva minute pana cand se ridica la suprafata, apoi se curata de coaja si se maruntesc cu ajutorul unei rasnite
- Cuisoarele se piseaza astfel incat sa fie o pudra fina
- Cu ajutorul unui mixer se amesteca usor untul, faina, migdalele, zaharul pudra (50 g), galbenusurile, coaja rasa de lamaie, scortisoara si cuisoarele pudra
- Aceasta coca se mai framanta putin si cu mana si apoi se intinde uniform intr-o tava de tort (tava unsa in prealabil cu ulei). Se intinde in tava tot cu mana intrucat e foarte frageda.
- Se da la cuptor si se lasa sa se coaca
- Cand este gata, se pune torta pe o farfurie si se unge cu marmelada de coacaze
- Se decoreaza cu coacaze proaspete si se pudreaza cu zahar
- Se serveste (buna si calda, delicioasa si rece)
TORTA CU SCORTISOARA – o prajiturica frageda, fina si delicioasa!
http://www.reteteistorice.ro/2018/07/13/torta-cu-scortisoara-anul-1914/