MERE MICA INTELEGERE – ANUL 1935


Textul original al retetei: „Fa un compot de mere mai dulce. Punele intr-o tava care sa mearga la cuptor, deasupra pune albus de ou batut in spuma tare. Pentru fiecare albus al unui ou sa se puie o lingura de zahar. Sa stea la cuptor 5 minute. Daca ai, pune imprejur pesmeti si dulceata de coacaze sau gelatina.”

Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935

  • 4-5 mere
  • 5 linguri zahar
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar pudra
  • putina sare
  1. se spala merele, se curata de coaja si de samburi, se taie in bucatele si se pun la fiert cu apa cat sa le acopere impreuna cu 5 linguri de zahar
  2. cu ajutorul unui mixer se bat spuma albusurile de ou cu putina sare, apoi incorporam putin cate putin zaharul pudra
  3. cand merele sunt fierte, intr-o tava sau in tavite mai mici (individuale) se pune un strat de mere din compot si apoi, cu ajutorul unei linguri, se acopera intreaga suprafata cu spuma de albus (punand cate o lingura de spuma una langa alta, lasand aspectul creat, adica nu netezim)
  4. se da la cuptor cateva minute pana se rumeneste putin spuma de ou
  5. se serveste

In reteta originala nu sunt indicate cantitatile exacte ale ingredientelor, astfel putem sa adaptam propriului gust. Eu am urmat cantitatile indicate mai sus.
Eu am pus compozitia in tavi de ceramica individuale.
Mere mica intelegere – un desert rapid, usor, delicios si aspectuos!

http://www.reteteistorice.ro/2018/08/10/mere-mica-intelegere-anul-1935/

Font Resize