PUI UMPLUT CU TOCATURA DE SLANINA – ANUL 1929
Textul original al retetei: „Tocam 300 gr. slanina proaspata, patrunjel verde tocat, un varf cutit piper pisat, 2 linguri smantana dulce, 2 oua si sare, toate bine amestecate; cu aceasta compozitie umplem 2 pui mari, apoi fripti la frigare, punand o tava sub ei cu o lingura de unt. Cat timp se frig punem peste ei adeseori zeama din tava. Dupa ce sunt fripti, ii taiem in bucati pe cari le aranjam pe o farfurie mare, iar sosul din tava, inmultit cu cateva linguri de supa de vaca, il punem peste ele, servite cu orice salata, dupa plac.”
Sursa: Buna Menajera sau Carte de Bucate, Ecaterina Comsa, 1929
- 1 pui
- 150 g slanina
- patrunjel verde
- piper
- 1 lingura smantana
- 1 ou
- sare
- putin ulei
- putin unt
- Se spala bine puiul intreg pentru umplut (gol in interior)
- Cu ajutorul masinii de tocat sau a unui mixer, se toaca slanina si patrunjelul
- Se pregateste compozitia pentru umplut astfel: se amesteca slanina si patrunjelul tocate cu piper, smantana, oul si sare
- Se umple puiul cu aceasta compozitie si se inchide / coase cu grija cu ajutorul unor tepuse speciale metalice (astfel incat sa nu iasa compozitia din pui)
- Se pune puiul pe un grilaj (sau suport metalic special) uns cu ulei; iar acesta se pune pe o tava unsa cu unt, in care punem si cateva linguri de apa
- Se pune la cuptor pana cand puiul este frumos rumenit (din cand in cand stropindu-l cu sucul scurs in tava)
- Cand este gata puiul, se scoate din cuptor si se pune pe un platou de servit taindu-l pe jumatate
- Se scurge sosul din tava si se stropeste puiul cu acest sos
- Se serveste
In reteta originala este indicata slanina proaspata insa eu am decis sa pun slanina de porc (afumata) pe care am avut-o la congelator
Acest pui umplut cu tocatura de slanina este foarte gustos si foarte aromat!
http://www.reteteistorice.ro/2018/08/15/pui-umplut-cu-tocatura-de-slanina-anul-1929/