PUI UMPLUT CU TOCATURA DE SLANINA – ANUL 1929


Textul original al retetei: „Tocam 300 gr. slanina proaspata, patrunjel verde tocat, un varf cutit piper pisat, 2 linguri smantana dulce, 2 oua si sare, toate bine amestecate; cu aceasta compozitie umplem 2 pui mari, apoi fripti la frigare, punand o tava sub ei cu o lingura de unt. Cat timp se frig punem peste ei adeseori zeama din tava. Dupa ce sunt fripti, ii taiem in bucati pe cari le aranjam pe o farfurie mare, iar sosul din tava, inmultit cu cateva linguri de supa de vaca, il punem peste ele, servite cu orice salata, dupa plac.”

Sursa: Buna Menajera sau Carte de Bucate, Ecaterina Comsa, 1929

  • 1 pui
  • 150 g slanina
  • patrunjel verde
  • piper
  • 1 lingura smantana
  • 1 ou
  • sare
  • putin ulei
  • putin unt
  1. Se spala bine puiul intreg pentru umplut  (gol in interior)
  2. Cu ajutorul masinii de tocat sau a unui mixer, se toaca slanina si patrunjelul
  3. Se pregateste compozitia pentru umplut astfel: se amesteca slanina si patrunjelul tocate cu piper, smantana, oul si sare
  4. Se umple puiul cu aceasta compozitie si se inchide / coase cu grija cu ajutorul unor tepuse speciale metalice (astfel incat sa nu iasa compozitia din pui)
  5. Se pune puiul pe un grilaj (sau suport metalic special) uns cu ulei; iar acesta se pune pe o tava unsa cu unt, in care punem si cateva linguri de apa
  6. Se pune la cuptor pana cand puiul este frumos rumenit (din cand in cand stropindu-l cu sucul scurs in tava)
  7. Cand este gata puiul, se scoate din cuptor si se pune pe un platou de servit taindu-l pe jumatate
  8. Se scurge sosul din tava si se stropeste puiul cu acest sos
  9. Se serveste

In reteta originala este indicata slanina proaspata insa eu  am decis sa pun slanina de porc (afumata) pe care am avut-o la congelator

Acest pui umplut cu tocatura de slanina este foarte gustos si foarte aromat!

http://www.reteteistorice.ro/2018/08/15/pui-umplut-cu-tocatura-de-slanina-anul-1929/

Font Resize