BORS CU PERISOARE – ANUL 1940

Textul original al retetei: „Cantitati pentru 6 persoane: ½ kgr. carne de vitel, 2 oua, 1 felie de paine, 3 cepe, 3 legaturi verdeata, piper, sare, 1 kg bors, 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina.

Carnea tocata se amesteca bine cu ceapa, taiata marunt si inabusita, miezul de paine, muiat si stors putin, ouale, verdeata, sarea si piperul. Se fac mici perisoare, udandu-se mereu mana in apa rece.

Zarzavatul si ceapa, taiate marunt, se pun la fiert cu putina apa. Cand zarzavatul e fiert, se adauga borsul. Mai da un clocot si se pun perisoarele sa fiarba, la un foc domol. Spre sfarsit se adauga verdeata taiata marunt. Cine vrea drege borsul cu smantana si galbenus de ou, ca sa fie si mai hranitor si mai gustos.”

Sursa: Noutati gospodaresti. Casa si masa sanatatii noastre, Elisabeta Ciortan si Xenia Nicolau, 1940

  • 500 g carne vitel
  • 2 oua
  • 1 felie paine
  • 3 cepe
  • putin ulei
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura leustean
  • putin piper
  • putina sare
  • 1 morcov
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 telina
  • 1 l bors
  1. Morcovul, radacina de patrunjel, telina si 2 cepe se taie marunt si se pun la fiert
  2. Carnea se da prin masina de tocat
  3. O ceapa se taie solzisori si se innabuse intr-o tigaie cu putin ulei si putina apa 
  4. Felia de paine se inmoaie in apa, i se scoate miezul pe care il stoarcem usor de apa
  5. Se pregateste compozitia de perisoare astfel: se amesteca bine carnea tocata cu ceapa innabusita, cu miezul de paine stors, ouale, frunzele tocate marunt de la cateva fire patrunjel si cateva fire marar, putina sare si putin piper.
  6. Se fac perisoarele luand cate putin din compozitia de mai sus cu mana inmuiata in apa rece si se formeaza perisoarele de marime potrivita
  7. Cand zarzavatul si ceapa sunt fierte se adauga borsul si se mai lasa sa dea un clocot apoi se pun perisoarele
  8. Spre final, se adauga restul de marar, patrunjel si leusteanul, toate tocate marunt si se potriveste de sare
  9. Se serveste

Optional se poate drege borsul cu un galbenus de oua amestecat cu putina smantana si zeama racita din bors sau se poate servi la masa, separat, smantana.

Bors cu perisoare – un bors foarte bun!

 

http://www.reteteistorice.ro/2018/10/02/bors-cu-perisoare-anul-1940/

Font Resize