ALIVENCI – ANUL 1940

Textul original al retetei:

„Cantitati pentru 6 persoane: ¼ kg. branza de vaca, 4 oua, 1 pahar lapte, 2 linguri faina, 1 lingura malai, 1 pahar smantana, 3 linguri de unt, sare. Branza data prin sita, se amesteca cu faina, malai, sarea, ouale puse unul cate unul, si apoi se aduga laptele. Compozitia aceasta se pune intr-o tava bine unsa si presarata cu faina. Se coace la foc potrivit. Cand e bine coapta, se taie bucati (patrate). In farfuria de servit se pune un strat de smantana, apoi se aseaza bucatile de alivenci, date prin unt incalzit. Deasupra se toarna smantana, amestecata cu o lingurita de faina. Se mai da la cuptor un sfert de ora sa se rumeneasca.”

  • 250 g branza de vaci
  • 4 oua
  • 1 pahar lapte
  • 2 linguri faina
  • 1 lingura malai
  • 200 g smantana
  • 60 g unt
  • sare
  1. Cu ajutorul unui mixer se face o compozitie din branza, oua, faina, malai, lapte si sare
  2. Se unge o tava potrivita cu unt si se tapeteaza cu faina
  3. Se pune compozitia in tava si se da la cuptor pana se coace bine si se rumeneste putin
  4. Cand este gata, se scoate tava si se lasa aproximativ 20 minute sa se raceasca apoi se taie in bucati patrate sau dreptunghiulare
  5. Intr-o tigaie se pune untul ramas si se pun bucatile de alivenci in acest unt fierbinte cateva secunde pe fiecare parte
  6. Intr-un vas termorezistent sau o tava se pune jumatate din cantitatea de smantana, apoi deasupra se pun bucatile de alivenci
  7. Restul de smantana se bate cu o lingurita de faina si se pune pe fiecare bucata de alivenci (se intinde pe toata suprafata)
  8. Tava cu alivenci se mai da inca o data la cuptor sa se mai rumeneasca putin si smantana de deasupra sa capete un aspect compact (aproximativ 15-20 min)
  9. Aceasta gustare se serveste calda sau rece

Pentru a doua coacere toate bucatile de alivenci pot fi puse in aceeasi tava sau cate o bucata in vase ceramice individuale.

O gustare foarte fina si foarte buna!

http://www.reteteistorice.ro/2018/05/24/alivenci-anul-1940/

Font Resize