BORS RUSESC DE POST – ANUL 1938


Textul original al retetei: „Se pune fasolea la fiert. In timp ce fierbe fasolea, se curate, se spala o sfecla rosie si se da prin razatoare. Se tae o varza mica, in firisoare subtiri, pe care le calim in untdelemn. Se adauga apoi fasolea, care a fiert pe jumatate, cu zeama ei, adaugandu-se si un morcov ras. Cand e aproape gata se pune cativa cartofi taiati in patratele. Se face rantas, in care se pune ceapa si bullion (paradaise). Se aduga borsul dupa gust, presarandu-se putin patrunjel.”

Sursa: Mancari de post, Maria Parvulescu, 1938

  • 500 g boabe fasole inmuiate in apa minim 12 ore
  • 1 sfecla rosie medie
  • 1 jumatate varza medie
  • 1 morcov
  • 3 cartofi
  • 1 ceapa
  • 3/4 pahar ulei
  • 3 linguri sos rosii (rosii pasate)
  • 600 ml bors
  • patrunjel verde
  • sare
  1. boabele de fasole se scurg de apa in care au stat la inmuiat, se clatesc si se pun la fiert
  2. cand apa in care fierbe fasolea incepe sa clocoteasca, aceasta apa trebuie scursa si schimbata cu alta apa fierbinte
  3. in timp ce fierbe fasolea, dupa ce am schimbat apa, se curata sfecla rosie, se da prin razuitoare si se pune in oala cu fasole, sa fiarba impreuna
  4. se taie varza fideluta si se caleste in ulei pana se inmoaie
  5. cand fasolea este aproape fiarta, se adauga varza calita si morcovul ras
  6. spre final, adaugam cartofii curatati si taiati cubulete
  7. ceapa se taie solzisori si se pune la foc, intr-o tigaie cu ulei. Cand aceasta devine transparenta se adauga sosul de rosii, se amesteca bine si se pune in oala
  8. se adauga borsul incalzit si se potriveste de sare
  9. la final, se adauga patrunjel verde tocat marunt
  10. se serveste

Boabele de fasole trebuie sa fie puse in apa cu o seara inainte sa pregatim borsul, pentru a fierbe mai usor. Cantitatea de fasole indicata mai sus (500 g) reprezinta fasolea cantarita dupa ce a stat la inmuiat.

Cantitatea de bors se pune dupa gust.

Cantitatea de apa o punem in functie de cat de consistent vrem sa fie acest bors.

Bors rusesc de post – inedit si foarte gustos!

http://www.reteteistorice.ro/2018/08/08/bors-rusesc-de-post-anul-1938/

Font Resize