CARNATI FARA PIELE, MITITEI – ANUL 1908

Carnati fara piele, mititei
Carnati fara piele, mititei

Textul original al retetei: „Tocam marunt carnea de porc ori de vaca, ii dam sare si piper ori ardeiul trebuitor, apoi o amestecam cu tocatura de slanina si de ceapa, luam si nitica apa rece, ca sa nu fie prea vartosi. Formand in mana carnatei, ii frigem in grasime, la care punem si nitica ceapa si turnam cate putina supa pe ei ca sa nu se arza.

Putem sa amestecam tocatura de porc, ori de vitel cu smantana si cu galbenusuri si sa-i dam gust cu sare, muscat, nitel vin si coji de lamaie , ori usturoi, gatind carnatii tot ca mai sus.

Servim cu mustar ori cu garniture de legume.”

Sursa: NOUA CARTE DE BUCATE, D-NA L.I.S, 1908

  • 500 g carne porc grasa
  • 1 capatana usturoi
  • 1 ceapa
  • 1 lingura smantana
  • 1 galbenus ou
  • 1/4 pahar vin alb
  • 1/4 pahar apa
  • sare
  • piper
  • nuscoara
  1. Se dau prin masina de tocat carnea, usturoiul si ceapa
  2. Se amesteca tocatura de carne cu smantana, galbenusul de ou, vinul, apa, sare, piper si nucsoara
  3. Se pune tocatura de carne 10 minute la frigider (pt a se inchega mai bine)
  4. Se umezesc mainile cu apa, se ia cate o bucata de carne si se formeaza mititeii
  5. Se pun mititeii pe gratar
  6. Se servesc calzi, cu mustar si bere

In reteta originala este indicat un condiment „muscat” = regionalism pentru nucsoara.
Nu am adugat slanina pentru ca am pus o carne de poc grasa.
Chiar daca in reteta originala este indicat sa se prajeasca mititeii, eu am ales sa ii pun pe gratar.
Se potriveste tocatura de carne cu sare, piper, usturoi, nuscoara dupa gust.
Mititei cu o consistenta foarte buna, cu gust inedit si bun.

http://www.reteteistorice.ro/2018/06/08/cranati-fara-piele-mititei-anul-1908/

Font Resize