CARTOFI CU IZMA – ANUL 1921
Textul original al retetei: „Se fierbe cartofii cu apa, cu cateva crengute de izma. Vreo zece minute inainte de a servi, se scade o jumatate de pahar de otet cu un praf bun de zahar rafinat si se adauga 2 pahare de apa. Se adauga o lingurita de izma verde tocata si cand apa fierbe se toarna peste cartofi.”
sursa: 101 retete pentru gatirea cartofilor, D-na Maria, est. 1921
- 1 kg cartofi
- 1/4 pahar oter
- 1 pahar apa
- 1/2 lingurita zahar pudra
- 1/2 lingurita menta tocata fin
- cateva frunze menta
- se curata cartofii, se taie cubulete si se pun la fiert cu putina sare si cateva frunze de menta
- cat timp fierb cartofii, se fierbe otetul cu zaharul si apoi se adauga apa si ½ lingurita de frunze de menta tocate marunt
- cand cartofii sunt gata, se scurg de apa si se pun intr-un bol
- amestecul cu otet se toarna fierbinte peste cartofi si se adauga si sare dupa gust
- se amesteca usor salata
- cu o paleta se scot cartofii si se pun pe farfuria pe care se vor servi (astfel incat excesul de sos sa ramana in bolul in care a fost amestecata salata)
- se mai pun pe deasupra cateva frunze de menta proaspete tocate marunt
- se serveste imediat
Nefiind specificata in reteta cantitatea exacta de cartofi, eu am ales sa pun 1 kg de cartofi si sa fac sosul cu jumatate din cantitatile recomandate (este suficient).
O salata simpla, aromata si usoara de cartofi. Poate fi o foarte buna alegere sa servim aceasta salata de cartofi alaturi de o friptura (de exemplu de miel).
Evaluarea mea: 5 din 5 stele
http://www.reteteistorice.ro/2018/05/16/cartofi-cu-izma-anul-1921/