CARTOFI CU IZMA – ANUL 1921


Textul original al retetei: „Se fierbe cartofii cu apa, cu cateva crengute de izma. Vreo zece minute inainte de a servi, se scade o jumatate de pahar de otet cu un praf bun de zahar rafinat si se adauga 2 pahare de apa. Se adauga o lingurita de izma verde tocata si cand apa fierbe se toarna peste cartofi.”

sursa: 101 retete pentru gatirea cartofilor, D-na Maria, est. 1921

  • 1 kg cartofi
  • 1/4 pahar oter
  • 1 pahar apa
  • 1/2 lingurita zahar pudra
  • 1/2 lingurita menta tocata fin
  • cateva frunze menta
  1. se curata cartofii, se taie cubulete si se pun la fiert cu putina sare si cateva frunze de menta
  2. cat timp fierb cartofii, se fierbe otetul cu zaharul si apoi se adauga apa si ½ lingurita de frunze de menta tocate marunt
  3. cand cartofii sunt gata, se scurg de apa si se pun intr-un bol
  4. amestecul cu otet se toarna fierbinte peste cartofi si se adauga si sare dupa gust
  5. se amesteca usor salata
  6. cu o paleta se scot cartofii si se pun pe farfuria pe care se vor servi (astfel incat excesul de sos sa ramana in bolul in care a fost amestecata salata)
  7. se mai pun pe deasupra cateva frunze de menta proaspete tocate marunt
  8. se serveste imediat

Nefiind specificata in reteta cantitatea exacta de cartofi, eu am ales sa pun 1 kg de cartofi si sa fac sosul cu jumatate din cantitatile recomandate (este suficient).

O salata simpla, aromata si usoara de cartofi. Poate fi o foarte buna alegere sa servim aceasta salata de cartofi alaturi de o friptura (de exemplu de miel).

Evaluarea mea: 5 din 5 stele

 

http://www.reteteistorice.ro/2018/05/16/cartofi-cu-izma-anul-1921/

Font Resize