CORNULETE DE MERE – PERIOADA 1929-1948
Textul original al retetei: „1 kg. mere, 600 gr. zahar, zeama dela o lamaie, 100 gr. migdale curatate si taiate in lung, coaja de portocala. Se rad merele curatate, se pun intr-o cratita odata cu zaharul, se pune pe foc si se amesteca mereu sa nu se lipeasca. Cand e aproape sa se lege, se adauga zeama de lamaie, migdalele, coaja de portocala taiata marunt, se lasa sa se raceasca si se formeaza cornulete mici tavalite in zahar.”
Sursa: carte de bucate, Eliza St. Popescu, est. perioada 1929-1948
- 1 kg mere
- 600 g zahar
- 1 lamaie
- putina coaja rasa de portocala
- 100 g migdale
- zahar pudra
- Se spala merele, se dau prin razatoare si se pun la foc impreuna cu zaharul. Se amesteca foarte frecvent avand grija sa nu se lipeasca
- Se pun migdalele pe foc in apa fierbinte si se lasa cateva minute pana se ridica la suprafata, apoi se curata de coaja si se taie cu cutitul fiecare migdala in lung in cateva bucati
- Cand compozitia de mere cu zahar e aproape sa se lege, se adauga zeama de la o lamaie, migdalele si putina coaja rasa de portocala. Se amesteca totul si se mai lasa putin pe foc
- Cand e gata (e bine legata), compozitia se pune in alt vas si se lasa sa se raceasca
- Cand e rece, se ia in mana cate putina compozitie, se da prin zahar pudra si se formeaza cate un cornulet
- Cornuletele se aseaza frumos pe platoul de servit si se mai dau suplimentar cu zahar pudra
- Se servesc
Compozitia de mere rece este destul de lipicioasa tocmai de aceea trebuie sa folosim zahar pudra pentru a putea modela cornulete.
Putem servi aceste cornulete imediat dar si pe parcursul mai multor zile (cu cat stau mai mult cu atat se intaresc mai bine).
Cornulete de mere – parfumate si gustoase! O surpriza foarte placuta la desert…si de post!
http://www.reteteistorice.ro/2018/09/15/cornulete-de-mere-perioada-1929-1948/