CRAP UMPLUT – ANUL 1966
Textul original al retetei:
„Curatam si spalam bine un crap cam de 1 kg. Preparam separat o tocatura din 100 g slanina (cu fasii de carne prin ea), doua oua rascoapte, sare, piper, patru catei de usturoi, cateva fire de patrunjel si putin arpagic. Umplem crapul cu aceasta tocatura si-l coasem, ca sa nu cada continutul din el. Il punem pe o farfurie care rezista la foc (sticla de Jena). Mai punem in farfurie o bucata de unt cat un ou, cu o jumatate de pahar de vin alb si o jumatate de pahar de apa, putin piper si sare (un varf de cutit). Il dam la cuptor si-l stropim ca pe orice friptura. Intoarcem din cand in cand pestele ca sa se rumeneasca deopotriva peste tot. Il lasam la cuptor aproximativ 2 ore si-l servim cald.”
- 1 kg peste crap
- 100 g slanina
- 2 buc oua fierte
- 4 catei usturoi
- cateva fire patrunjel
- o mana arpagic (frunze verzi cepisoara)
- sare
- piper
- 1/2 pahar vin alb
- 1/2 pahar apa
- 1 bucata cat un ou unt
- se curata si se spala crapul
- cu ajutorul unui mixer facem o tocatura din slanina, ouale fierte, cateii de usturoi, patrunjel, arpagic (frunze verzi de cepisoara), putina sare si piper
- se aseaza pestele intr-un vas termorezistent si se umple pestele cu aceasta tocatura
- se inchide bine pestele cu betisoare speciale sau se coase ca sa nu iasa umplutura
- se adauga in vas alaturi de peste, untul, vinul, apa, sare, piper si se da la cuptor
- cand pestele e rumenit pe o parte se intoarce cu grija si pe cealalta parte
- este gata cand pestele este rumenit frumos pe ambele parti
- se serveste cald
Am inlocuit ouale rascoapte cu oua fierte.
Am pus slanina traditionala de tara putin afumata.
Dupa ce am umplut pestele l-am inchis cu betisoare speciale metalice (sunt ca niste tepuse mici metalice)
Acest crap umplut are un gust deosebit, inedit, foarte bun
Recomandarea mea: 5 stele (pe o scala de la 1-5 stele)
http://www.reteteistorice.ro/2018/05/04/crap-umplut-anul-1966/