CURCAN FRIPT – ANUL 1934

Textul original al retetei: „Proportii pentru un curcan: un curcan, 20 gr sare, 200 gr grasime, un mar, 150 gr slanina proaspata, putin rom si 2 linguri de untdelemn. Se opareste curcanul, se curata de fulgi, se parleste, se freaca cu untdelemn pentru a se curati de urmele parlitului, se scot intestinele, gusa si se lasa o zi intreaga la ger, iar vara in apa rece. Se da sare, se unge cu grasimea pe dinauntru, se introduce un mar, se coase curcanul ca sa aibe o forma frumoasa, se pune intr-o tava pe un gratar, se acopera pieptul cu o bucata de slanina, se toarna peste curcan grasime incinsa si se da la cuptor. In acest timp se varsa in tava 2-3 linguri de apa sau bullion, aceasta pentru ca curcanul cerand o frigere mai lunga, sa nu se lipeasca de fundul cratitei, sucul care s-ar scurge din curcan. Dupa o ora de la data cand a fost pus la cuptor, se stropeste la fiecare moment curcanul cu unt topit, nicidecum cu sucul care s-a scurs in tava. Se lasa la curtor cate 40 min pentru fiecare kgr de carne. Dupa 20 de minute se scoate slanina si se lasa curcanul sa se rumeneasca de toate partile, udandu-le cu untul topit nu cu sosul scurs de la friptura. Unii fac un amestec cu o lingura rom sau de undelemn si una de apa, se mai stropeste pe deasupra si se lasa sa se rumeneasca bine. Este fript atunci cand dislocand putin pulpa de corp, nu se mai vede carnea rosie.”

  • 1 buc curcan (de aprox 2,5 kg)
  • 20 g sare
  • 200 g unt
  • 150 g prosciutto
  • 1 lingura rom
  • 2 linguri untdelemn
  • cateva linguri apa
  1. Se curata curcanul
  2. Se da cu sare si se unge pe interior cu 100 g unt
  3. Se introduce un mar (sub pieptul curcanului)
  4. Se coase curcanul ca sa aibe o forma frumoasa (se pot folosi tepuse speciale metalice)
  5. Se acopera pieptul curcanului cu feliile de prosciutto si se stropeste / unge curcanul pe exterior cu putin ulei
  6. Se pune in tava de cuptor 2-3 linguri de apa
  7. Se aseaza curcanul pe un gratar, si se pune in tava la cuptor
  8. Dupa 20 de minute sau cand se rumenesc feliile de prosciutto acestea se dau la o parte de pe curcan si se scot de la cuptor
  9. Curcanul se unge din cand in cand cu restul de 100 g de unt topit (nu se stropeste cu sosul scurs in tava)
  10. Cand incepe sa se rumeneasca se stropeste curcanul cu un amestec dintr-o lingura de rom si una de apa
  11. Este gata cand curcanul este suficient de rumenit
  12. Se serveste cald

Am folosit prosciutto pentru slanina proaspata recomandata dar sunt convinsa ca merge la fel de bine si cu slanina taraneasca.
Am folosit curcan de tara pe care l-am avut la congelator
Chiar daca am folosit curcan de tara, aceasta friptura a fost frageda si buna.
O friptura excelenta, frageda si foarte gustoasa!
Evaluarea mea: 5 din 5 stele

http://www.reteteistorice.ro/2018/05/10/curcan-fript-anul-1934/

Font Resize