DULCEATA DE TRANDAFIRI – ANUL 1986

Textul original al retetei:

„150-200 g petale de trandafiri, 1 kg zahar, ½ lingurita sare de lamaie, 2-3 linguri zeama de lamaie, ½ l apa. Petalele de trandafiri se aleg, li se taie partea alba, se pun intr-o cratita smaltuita si se presara cu sare de lamaie, apoi se amesteca usor si se strang foile in mana, fara sa se rupa, pana cand din ele va curge un suc rosu. Intre-timp, se pune zaharul cu apa sa farba pana siropul se leaga, se aduga o lingura de zeama de lamaie, se trage cratita pe marginea masinii de gatit, si se pun petalele de trandafir, rasfirandu-se cat mai bine in sirop. Se pune din nou la fiert si dupa ce da in clocot se adauga restul de seama de lamaie. Din acest moment trebuie supravegheata dulceata sa nu se lege prea mult, facand din cand in cand incercari (se inmoaie lingura in dulceata, se ridica in sus, se lasa sa se prelinga pe varful lingurii tot siropul si cand mai raman 2-3 picaturi se pica intr-o farfurioara. Daca picatura ramane ca un bob, fara sa se lateasca, dulceata este gata). Dupa ce dulceata s-a luat de pe foc, se aduna spuma, se lasa sa se raceasca acoperita si apoi se pune in borcane care se acopera cu ceolofan si se leaga.”

Sursa: 1800 retete culinare practice, Nicolae Olexiuc, Iulia Olexiuc, 1986

  • 200 g petale de trandafiri
  • 1 kg zahar
  • 1/2 lingurita sare de lamaie
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 1/2 l apa
  1. Se desprind petalele de trandafir si se spala
  2. Se presara sarea de lamaie peste petale, apoi se amesteca usor si se strang foile in mana, fara sa se rupa, pana cand din ele va curge un suc rosu
  3. Intre-timp, se pune zaharul cu apa sa farba pana cand siropul se leaga apoi se aduga o lingura de zeama de lamaie si se ia cratita de pe foc
  4. Se pun petalele de trandafir in siropul de zahar, rasfirandu-se usor
  5. Se pune din nou la fiert dulceata si dupa ce da in clocot se adauga restul de seama de lamiae
  6. Se supravegheaza dulceata ca sa nu se lege prea mult, facand din cand in cand incercari (se inmoaie lingura in dulceata, se ridica in sus, se lasa sa se prelinga pe varful lingurii tot siropul si cand mai raman 2-3 picaturi se pica intr-o farfurioara. Daca picatura ramane ca un bob, fara sa se lateasca, dulceata este gata).
  7. Cand dulceata este gata, se spumeaza si se lasa sa se raceasca cu capacul acoperit
  8. Se pune dulceata in borcane si se inchid bine cu capace metalice
  9. Asezam un prosop pe fundul unei oale, punem borcanele si apa calda cat sa acopere trei sferturi din inaltimea borcanelor si se fierb 30 minute
  10. Se lasa borcanele sa se raceasca acoperite in vasul in care au fiert
  11. Se depoziteaza intr-un loc racoros

Nu am urmat recomandarea de a taia partea alba a petalelor intrucat consuma foarte mult timp.
Chiar daca reteta originala nu recomanda neaparat borcane cu capace metalice si nici fierberea borcanelor in apa (pasteurizarea), eu am ales sa procedez astfel pentru a fi mai sigura pastrarea in conditii optime a dulcetei pe o perioada mai lunga.
O dulceata cu gust fin, parfumat, deosebit!
Recomandarea mea: 5 din 5 stele.

http://www.reteteistorice.ro/2018/05/21/dulceata-de-trandafiri-anul-1986/

Font Resize