FASOLE VERDE DE POST – anul 1934
text original :
„Proportii pentru 6 persoane: 800 gr. fasole verde, un dl. untdelemn, 20 gr. faina, ½ morcov, ¼ pastarnac, o ceapa, 3 dl. apa, 250 gr rosii sau 25 gr bullion, sare, verdeata si 200 gr. masline.
Intai se opareste fasolea, apoi se face un sos spaniol cu untdelemn, faina si zarzavat taiat feliute, se stinge cu apa, se lasa sa fiarba bine adaugandu-se rosii sau bulion dupa sezon, apoi se strecoara peste fasolea oprarita si scursa punandu-se sare, verdeata iar la urma se adauga maslinele, care au fost si ele desarate. Se poate garnisi cu 3-4 felioare de morcov care au fost fierti in sos. Se da preparatul rece la masa. Se serveste ca felul II.”
Sursa: Bucataria moderna, Maria General Dobrescu, est. 1934
- 800 g fasole verde
- 100 ml ulei
- 20 g faina
- 1/2 buc morcov
- 1/4 buc pastarnac
- 1 buc ceapa
- 25 g bulion
- putina sare
- cateva fire patrunjel
- cateva fire marar
- 200 g masline
- Se decongeleaza fasolea (daca nu este sezonul fasolei proaspete), se clateste si se pune la fiert in apa fierbinte
- Separat pregatim sosul spaniol: in undelemn incins se amesteca usor faina, se adauga legumele taiate marunt (morcov, pastarnac, ceapa), se stinge cu apa, se lasa sa fiarba bine apoi se adauga bulionul si putina sare.
- Separam felutele de morcov din sos pentru a le folosi la decorare
- Sosul se paseaza cu ajutorul unui mixer si se adauga maslinele (desarate daca este cazul)
- Se scurge de apa fasolea dupa ce a fiert si se pune intr-un bol / farfurie/ platou
- Se toarna sosul cu maslinele peste fasole
- Se presara verdeata tocata marunt
- Se decoreaza cu felutele de morcov scoase din sos si se serveste
Pentru aceasta reteta de fasole verde de post am folosit masline kalamata si suc de rosii facut in casa (cateva linguri) O mancarica de post foarte gustoasa, foarte aromata fiind tare laudata de catre toti musafirii pe care i-am avut la masa Recomandarea mea: 5 stele din 5.
http://www.reteteistorice.ro/2018/03/12/fasole-verde-de-post-anul-1934/