GASCA FRIPTA – ANUL 1935


Textul original al retetei: „Gasca fie salbateca sau domestica, se pune la frigare; focul trebuie sa fie cam iute; o stropesti din cand in cand cu unt. Fripta stoarce inauntrul ei zeama de lamaie si unge-o cu saramura. Scoate, din sosul ce a scurs din ea, grasimea, adaoga o lingura de zeama de carne in acel sos rumen si da la masa cu salata.”

Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935

  • o jumatate gasca (aprox. 1,5 kg)
  • o bucatica unt
  • putin ulei
  • 1/2 pahar apa
  • sare
  • 2 lamai
  1. se curata si se spala gasca
  2. gasca se unge cu unt si se pune la cuptor intr-o tava unsa cu ulei, in care am pus si putina apa, lasand-o sa se rumeneasca usor
  3. cand gasca este usor rumenita, se scoate din cuptor si in cateva locuri, se cresteaza carnea cu cutitul, ca sa se patrunda bine
  4. se face o saramura amestecand apa cu sare cu care stropim gasca
  5. din cand in cand, se stropeste gasca cu zeama de lamaie si se intoarce ca sa se rumeneasca frumos pe toate partile (de 2-3 ori)
  6. cand gasca este gata, se scoate din cuptor si se pune pe platoul de servit
  7. se scurge usor grasimea de la suprafata sucului lasat in tava, iar sucul ramas  se toarna peste gasca, in platoul de servit (e un sos placut acrisor de la zeama de lamaie). Daca sosul nu e suficient se mai aduga putina apa sau supa de carne (la mine nu a fost nevoie).
  8. gasca se poate orna cu feliute de lamaie si se serveste

In reteta originala nu sunt indicate cantitatile exacte ale ingredientelor, astfel putem sa adaptam propriului gust. Eu am urmat cantitatile indicate mai sus.

Gasca fripta – o combinatie foarte placuta de gasca cu lamaie, o friptura delicioasa!

http://www.reteteistorice.ro/2018/08/22/gasca-fripta-anul-1935/

Font Resize