Jandarmeria

Înfiinţată în anul 1850 pentru a veghea la siguranţa publică, la menţinerea ordinii şi aplicarea legilor, Jandarmeria a evoluat odată cu societatea românească şi a constituit, în permanenţă, un factor de stabilitate şi siguranţă.

Între componentele Sistemului Național de Apărare care s-au angajat să servească Drapelul Tricolor în Războiul de Reîntregire (1916-1918), s-a aflat și Jandarmeria.

Începând cu 15 august 1916, data când România a declarat război Austro-Ungariei și Germaniei, Jandarmeria a participat la acțiunile armatei cu aproximativ 30% din efectiv, ceilalți jandarmi rămânând în teritoriu. Posturile de jandarmi au avut o importantă contribuție la asigurarea înfăptuirii mobilizării și concentrării contingentelor chemate la arme și prezentarea acestora la unitățile militare.

Atunci

În prezent, Jandarmeria Română este o forţă de poliţie cu statut militar, componentă a Ministerului Afacerilor Interne. Instituţia îndeplinește misiuni de la domeniul ordinii şi siguranţei publice până la cel al prevenirii şi combaterii actelor teroriste.

Organizată pe principii militare, Jandarmeria Română dispune de structuri specializate pentru îndeplinirea misiunilor. Coordonarea naţională este asigurată de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române. În fiecare judeţ activează câte un inspectorat de jandarmi judeţean.

Acum

Font Resize