KOCH DE MERE – ANUL 1934
Textul original al retetei: „Se freaca bine 140 gr. unt cu 8 galbenusuri la care se adauga 2 varfuri cutit scortisoara, putina coaja de lamaie taiata fin, 420 gr. mere coapte date prin sita si 4 linguri zahar, apoi se amesteca usor cu spuma bine legata a 4 albusuri si 140 gr. pesmet muiat in vin. Se pune pe o farfurie de porcelan unsa cu unt, se pune la foc sa stea o ora si se serveste presarata cu zahar.”
Sursa: Carte de bucate “Florica”, Augusta Sarariu, 1934
- 140 g unt
- 8 galbenusuri ou
- 2 varfuri cutit scortisoara
- putina coaja de lamaie rasa
- 1 kg mere
- 4 linguri zahar
- 140 g pesmet
- 1/2 pahar vin alb
- 4 albusuri ou
- putina sare
- putin unt pentru uns tava
- zahar pudra
- Se spala merele si se pun intregi intr-o tava cu putina apa la cuptor (se lasa sa se coaca merele foarte, foarte bine, chiar daca plesnesc), aproximativ o ora.
- Dupa ce merele sunt foarte bine coapte, se pun intr-o strecuratoare si se amesteca cu o lingura de lemn astfel incat sa se scurga toata pulpa de mar coapta si sa ramana in strecuratoare doar cojile si partile tari ale marului (trebuie sa obtinem 420 g de pasta de mar copt)
- Se pune vinul peste pesmet si se amesteca bine cu o lingura astfel incat intreg pesmetul sa fie inmuiat in vin
- Cu ajutorul unui mixer, se amesteca bine untul cu cele 8 galbenusuri, la care se adauga scortisoara, coaja de lamaie rasa, pasta de mere coapte, zaharul si pesmetul inmuiat in vin. Se amesteca foarte bine astfel incat toata aceasta compozitie sa devina o pasta fina
- Separat, se bat cele 4 albusuri cu putina sare pana devin o spuma ferma si se adauga compozitiei de mai sus (din acest moment se amesteca intreaga compozitie numai foarte usor cu o lingura de lemn pana cand spuma de albus este integral incorporata in compozitie)
- Se pune intreaga compozitie intr-o tava de ceramica unsa cu unt si se da la cuptor pana cand se rumeneste frumos (aprox 50 min)
- Cand este gata, se scoate tava din cuptor si se presara pe intreaga suprafata cu zahar pudra
- Cand se mai raceste putin se taie felii, in tava, si fiecare feliuta se scoate usor pe platoul de servit
- Se mai pudreaza suplimentar cu zahar si se serveste
Koch de mere – un desert foarte fin si foarte gustos!
http://www.reteteistorice.ro/2018/08/24/koch-de-mere-anul-1934/