KOCH DE MERE – ANUL 1934


Textul original al retetei: „Se freaca bine 140 gr. unt cu 8 galbenusuri la care se adauga 2 varfuri cutit scortisoara, putina coaja de lamaie taiata fin, 420 gr. mere coapte date prin sita si 4 linguri zahar, apoi se amesteca usor cu spuma bine legata a 4 albusuri si 140 gr. pesmet muiat in vin. Se pune pe o farfurie de porcelan unsa cu unt, se pune la foc sa stea o ora si se serveste presarata cu zahar.”

Sursa: Carte de bucate “Florica”, Augusta Sarariu, 1934

  • 140 g unt
  • 8 galbenusuri ou
  • 2 varfuri cutit scortisoara
  • putina coaja de lamaie rasa
  • 1 kg mere
  • 4 linguri zahar
  • 140 g pesmet
  • 1/2 pahar vin alb
  • 4 albusuri ou
  • putina sare
  • putin unt pentru uns tava
  • zahar pudra
  1. Se spala merele si se pun intregi intr-o tava cu putina apa la cuptor (se lasa sa se coaca merele foarte, foarte bine, chiar daca plesnesc), aproximativ o ora.
  2. Dupa ce merele sunt foarte bine coapte, se pun intr-o strecuratoare si se amesteca cu o lingura de lemn astfel incat sa se scurga toata pulpa de mar coapta si sa ramana in strecuratoare doar cojile si partile tari ale marului (trebuie sa obtinem 420 g de pasta de mar copt)
  3. Se pune vinul peste pesmet si se amesteca bine cu o lingura astfel incat intreg pesmetul sa fie inmuiat in vin
  4. Cu ajutorul unui mixer, se amesteca bine untul cu cele 8 galbenusuri, la care se adauga scortisoara, coaja de lamaie rasa, pasta de mere coapte, zaharul si pesmetul inmuiat in vin. Se amesteca foarte bine astfel incat toata aceasta compozitie sa devina o pasta fina
  5. Separat, se bat cele 4 albusuri cu putina sare pana devin o spuma ferma si se adauga compozitiei de mai sus (din acest moment se amesteca intreaga compozitie numai foarte usor cu o lingura de lemn pana cand spuma de albus este integral incorporata in compozitie)
  6. Se pune intreaga compozitie intr-o tava de ceramica unsa cu unt si se da la cuptor pana cand se rumeneste frumos (aprox 50 min)
  7. Cand este gata, se scoate tava din cuptor si se presara pe intreaga suprafata cu zahar pudra
  8. Cand se mai raceste putin se taie felii, in tava, si fiecare feliuta se scoate usor pe platoul de servit
  9. Se mai pudreaza suplimentar cu zahar si se serveste

Koch de mere – un desert foarte fin si foarte gustos!

http://www.reteteistorice.ro/2018/08/24/koch-de-mere-anul-1934/

Font Resize