LICHEUR DE ISMA – ANUL 1943


Textul original al retetei: „Se tine isma cu alcool la soare 3-4 saptamani. Se strecoara si se amesteca cu un sirop, preparat din cam 500-600 gr. zahar si 2 pahare mari de apa. Se potriveste taria cu alcool dupa plac. Se pune in sticle, se infunda si se pastreaza la camara.”

Sursa: Conservarea alimentelor. Noutati gospodaresti, Elisabeta Ciortan, Xenia Nicolau, 1943

  • 100 g frunze de menta
  • 2 l alcool (tuica etc)
  • 500 g zahar
  • 2 pahare apa
  1. Frunzele de menta se spala si se pun intr-un borcan incapator (sau alt recipient)
  2. Se pune alcoolul (cat sa acopere frunzele de menta) si se acopera gura borcanului cu un capac sau o farfurie
  3. Se lasa la macerat 3-4 saptamani intr-un loc cald, amestecand din cand in cand si apoi se strecoara
  4. Se face un sirop din cele 2 pahare de apa si zahar
  5. Se amesteca siropul cu alcoolul apoi se pune in sticle care se inchid bine
  6. Se pastreaza la loc racoros

In reteta originala nu sunt specificate cantitatile de menta si alcool, eu am pus alcool cat sa acopere frunzele de menta.
Pentru alcool am optat pentru tuica de pruna de 30-40 grade tarie.
Un lichior racoritor… foarte bun in orice anotimp insa foarte potrivit pentru zilele de vara, cu gheata.

http://www.reteteistorice.ro/2018/05/25/licheur-de-isma-anul-1943_lichior-de-menta/

Font Resize