MALAIUL – ANUL 1935


Textul original al retetei:“Malaiul este o prajitura taraneasca foarte “en vogue” pe vremuri in satele si chiar in orasele moldovenesti. Iata preparatia.

Se cerne bine malaiul apoi se opareste cu apa sau cu lapte dulce fiert. Lasi sa se raceasca. De o parte pregatesti o mica plamadeala ca pentru paine. Cand s-a racit malaiul oparit, i se adauga plamadeala, sarea necesara, se framanta bine si se lasa sa se dospeasca.

Tava in care va fi copt se unge cu unt, dupa aceea se ia compozitia se mai framanta putin adaogandu-i-se putin unt, marar, cateva linguri de smantana sau chiseleag (lapte acru). Se aseaza in tava si se pune la cuptor. Pentru ca sa nu plesneasca, se unge deasupra cu faina de grau subtiata cu apa.

Se serveste calda cu smantana; se poate manca si rece.”

Sursa: 1501 feluri de mancari, Constantin Bacalbasa, 1935

  • 150 g malai
  • 2 cani lapte
  • 10 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • sare
  • 50 g unt
  • marar verde
  • 2 linguri smantana
  • 2 linguri faina
  • cateva linguri apa
  1. Se opareste malaiul cu lapte fierbinte si se lasa sa se raceasca
  2. Se pune drojdia cu apa calduta si zahar si se lasa sa creasca putin (sa inceapa dospirea)
  3. Se amesteca compozitia de drojdie cu malaiul racit, sare si se lasa la dospit
  4. Dupa dospire, compozitia de malai se framanta cu unt (40 g), marar verde tocat marunt si 2 linguri de smantana
  5. Tava se unge cu untul ramas si se pune uniform compozitia de malai
  6. Se amesteca faina cu apa rece astfel incat sa obtinem un sos alb care se toarna deasupra malaiului, acoperind intreaga suprafata
  7. Se pune malaiul la cuptor si se lasa pana se coace si se rumeneste frumos
  8. Se serveste cald sau rece, cu sau fara smantana

In reteta originala nu sunt indicate cantitatile exacte, eu am ales proportiile de mai sus insa dupa gust aceste cantitati pot varia.

Dupa dospit, compozitia de malai nu a crescut foarte mult (ca painea) insa este in regula, am continuat reteta conform pasilor indicati si a iesit foarte buna.

MALAIUL – o gustare aromata, dulceaga si foarte buna!

http://www.reteteistorice.ro/2018/07/16/malaiul-anul-1935/

Font Resize