OMLETA LINA – ANUL 1934


Textul original al retetei:

„Proportii: 6 oua, 100 gr. zahar, 30 gr. faina, 40 gr. unt, ½ lamaie rasa

Se despart albusele de galbenuse, se amesteca albusele cu zaharul si lamaia rasa ½ ora. Se adauga untul topit si rece, faina, se amesteca delicat. Se unge fundul si marginile unei tigai si se varsa compozitia inauntru. Se pune la cuptor domol pana se coace si capata o culoare aurie aproape bruna. Se rastoarna pe o placa sau un platou de prajutura, se intinde un strat de dulceata sau marmelada si se ruleaza. Se presara cu zahar si se serveste rece in mici feliute.”

  • 6 buc oua
  • 100 g zahar
  • 30 g faina
  • 40 g unt
  • 1/2 buc lamaie
  • putina sare
  • cateva linguri marmelada / dulceata sau gem pasta
  • putin zahar pudra
  1. Se despart albusele de galbenuse
  2. Cu ajutorul unui mixer se bat spuma albusele impreuna cu putina sare, zaharul si coaja rasa de la o jumatate de lamaie
  3. Se adauga albuselor spuma untul topit si racit si faina
  4. Se unge cu ulei o tava de cuptor
  5. Se pune compozitia in tava in strat subtire (aprox 1 cm) si se da la cuptor
  6. Compozitia este gata cand este rumenita frumos (auriu spre brun)
  7. Se scoate omleta de la cuptor si se rastoarna pe o plansa termorezistenta
  8. Se unge omleta cu marmelada (dulceata / gem pasta) pe toata suprafata ei
  9. Se ruleaza usor si se aseaza pe un platou
  10. Se pudreaza cu zahar
  11. Se serveste rece, taiata in feliute

Chair daca nu se specifica in reteta, am ales sa adug albusurilor putina sare.
In reteta nu se mentioneaza tipul de marmelata / dulceata astfel eu am ales sa pun un gem de prune pe care l-am facut pasta fina cu ajutorul unui mixer.
Omleta (blatul) se ruleaza foarte bine, este foarte flexibil dar si foarte gustos. O reteta foarte usor de realizat si foarte buna. Un desert super rapid si cu ingredinete la indemana.
Recomandarea mea: 5 stele din 5.

http://www.reteteistorice.ro/2018/05/05/omleta-lina-anul-1934/

Font Resize