PRAJITURA CU PRUNE – ANUL 1936
Textul original al retetei: „1. Fac un aluat cu: 150 gr. unt, 300 gr. faina, 75 gr. zahar, un paharel de coniac. 2. Pun sa se coaca si cand e copt, pun pe deasupra foarte des prune jumatati care a stat inainte la cuptor muiate in zahar”Sursa: Cum sa mancam bine si eftin? Specialitati culinare inedite. Alex N. Pascu, 1936
- 150 g unt
- 300 g faina alba
- 175 g zahar
- 1 paharel coniac
- putin ulei
- 500 g prune
- Se face un aluat din 150 g unt, 300 g faina, 75 g zahar, 1 paharel coniac
- Intr-o tava unsa cu ulei, se pune tot aluatul si il intindem cu mana pe toata suprafata tavii (intrucat este un aluat foarte fraged spre sfaramicios)
- Se pune aluatul la cuptor si se lasa pana se rumeneste frumos (aproximativ 30 min)
- Cand este gata aluatul, se scoate din cuptor si se lasa deoparte
- Prunele se spala si li se scot samburii spargandu-le in doua
- Jumatatile de prune se pun intr-o tava iar peste ele se presara 100 g zahar si se amesteca bine (prunele sa fie bine tavalite prin zahar) si se pun la cuptor aprox 15 minute, pana se inmoaie putin si isi lasa suc
- Cand prunele sunt gata, cu ajutorul unei spatule se pun jumatatile de prune peste aluat, una langa alta, cu partea plata in jos pana se acopera intreaga suprafata a aluatului
- Siropul ramas in tava in care au fost prunele la cuptor se scurge usor pe intreaga suprafata a prajiturii (peste aluatul cu prune)
- Se taie prajitura in dreptunghiuri care sa contina 2 jumatati de pruna si se aranjeaza frumos pe un platou
- Se serveste
Inainte de a incepe pregatirea prajiturii, untul se scoate din frigider si se lasa la temperatura camerei ca sa se inmoaie bine.
Consumata imediat aceasta prajitura are blatul fraged, putin insiropat si crocant; cu cat o lasam insa mai mult cu atat blatul absoarbe cat mai mult sucul prunelor cu zahar si devine mai insiropat.
Prajitura cu prune – delicioasa, parfumata si frumoasa!
http://www.reteteistorice.ro/2018/08/13/prajitura-cu-prune-anul-1936/