PRAJITURA CU PRUNE – ANUL 1936


Textul original al retetei: „1. Fac un aluat cu: 150 gr. unt, 300 gr. faina, 75 gr. zahar, un paharel de coniac. 2. Pun sa se coaca si cand e copt, pun pe deasupra foarte des prune jumatati care a stat inainte la cuptor muiate in zahar”Sursa: Cum sa mancam bine si eftin? Specialitati culinare inedite. Alex N. Pascu, 1936

  • 150 g unt
  • 300 g faina alba
  • 175 g zahar
  • 1 paharel coniac
  • putin ulei
  • 500 g prune
  1. Se face un aluat din 150 g unt, 300 g faina, 75 g zahar, 1 paharel coniac
  2. Intr-o tava unsa cu ulei, se pune tot aluatul si il intindem cu mana pe toata suprafata tavii (intrucat este un aluat foarte fraged spre sfaramicios)
  3. Se pune aluatul la cuptor si se lasa pana se rumeneste frumos (aproximativ 30 min)
  4. Cand este gata aluatul, se scoate din cuptor si se lasa deoparte
  5. Prunele se spala si li se scot samburii spargandu-le in doua
  6. Jumatatile de prune se pun intr-o tava iar peste ele se presara 100 g zahar si se amesteca bine (prunele sa fie bine tavalite prin zahar) si se pun la cuptor aprox 15 minute, pana se inmoaie putin si isi lasa suc
  7. Cand prunele sunt gata, cu ajutorul unei spatule se pun jumatatile de prune peste aluat, una langa alta, cu partea plata in jos pana se acopera intreaga suprafata a aluatului
  8. Siropul ramas in tava in care au fost prunele la cuptor se scurge usor pe intreaga suprafata a prajiturii (peste aluatul cu prune)
  9. Se taie prajitura in dreptunghiuri care sa contina 2 jumatati de pruna si se aranjeaza frumos pe un platou
  10. Se serveste

Inainte de a incepe pregatirea prajiturii, untul se scoate din frigider si se lasa la temperatura camerei ca sa se inmoaie bine.

Consumata imediat aceasta prajitura are blatul fraged, putin insiropat si crocant; cu cat o lasam insa mai mult cu atat blatul absoarbe cat mai mult sucul prunelor cu zahar si devine mai insiropat.
Prajitura cu prune – delicioasa, parfumata si frumoasa!

http://www.reteteistorice.ro/2018/08/13/prajitura-cu-prune-anul-1936/

Font Resize