PRAJITURA „SCUFITA ROSIE” – ANUL 1986


Textul original al retetei:

„Blatul: 4 oua, 4 linguri zahar pudra, 4 linguri faina, coaja rasa de la ½ lamaie

Meringul: 2-3 albusuri, 100-150 g zahar

Fructele: capsune, fragi sau zmeura (cantitatea si sortimentul dupa apreciere)

Se freaca galbenusurile cu zaharul si coaja de lamaie, pana cand compozitia devine spumoasa. Se adauga faina, apoi se incorporeaza usor albusurile batute spuma. Aluatul se toarna intr-o forma rotunda de tort, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit, 20-25 de minute. Dupa ce se raceste, se scoate din forma si se aseaza pe o tava. Albusurile se bat spuma tare, adaugand succesiv cate o lingura de zahar si batand fara intrerupere. Se ia spuma cu lingura si se aseaza pe marginea blatului, de jur imprejur, imitand peretele unui cosulet rotund. Se introduce la cuptor la foc slab, pana cand meringul devine auriu – deschis. “Cosuletul” se umple cu fructe pudrate cu zahar. Se pot intrebuinta si alte fructe, cele rosii insa sint mai de efect”

Sursa: Prajituri cu fructe, Florica Geormaneanu, 1986

  • 4 oua
  • 4 linguri zahar pudra
  • 4 linguri faina
  • coaja rasa de la jumatate de lamaie
  • putin unt
  • putina faina
  • 3 albusuri
  • putina sare
  • 150 g zahar
  • capsuni/fragi sau zmeura (sortimentul si cantitatea dupa apreciere)
  • zahar pentru pudrat fructele
  1. Se pregateste blatul astfel: se freaca 4 galbenusuri cu 4 linguri de zahar pudra si coaja de la 1/2 lamaie, pana cand compozitia devine spumoasa. Se adauga 4 linguri de faina, apoi se incorporeaza usor 4 albusuri batute spuma. Aluatul se toarna intr-o forma rotunda de tort, unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace la foc potrivit, 20-25 de minute.
  2. Cand este gata, blatul se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca apoi se scoate din forma si se aseaza pe o tava
  3. Se pregateste meringul astfel: cu ajutorul unui mixer, 3 albusuri cu putina sare se bat spuma tare, adaugand succesiv cate o lingura de zahar (pana cand punem toata cantitatea de 150 g zahar) si batand fara intrerupere
  4. Se ia spuma cu lingura si se aseaza pe marginea blatului, de jur imprejur, imitand peretele unui cosulet rotund
  5. Se introduce la cuptor la foc slab, pana cand meringul devine auriu – deschis
  6. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca putin
  7. Se aseaza cu atentie “cosuletul “ pe platoul de servit
  8. “Cosuletul” se umple cu fructe pudrate zahar (capsuni, fragi sau zmeura)
  9. Se serveste

Ca fructe, eu am folosit capsune.

Prajitura SCUFITA ROSIE e usor de pregatit, foarte buna si foarte aspectuoasa!

http://www.reteteistorice.ro/2018/06/04/prajitura-scufita-rosie-anul-1986/

Font Resize