SALATA VERDE – ANUL 1928


Textul original al retetei: „Pentru 6 persoane ajung trei sau 4 capatani de salata verde. Taiem fiecare capatana in 4, le spalam in 4 ape curate, le punem pe o sata, ca sa se scurga. Ferbem trei oua in clocot vre-o sase minute, dupa ce au fert le punem in apa rece, le scoatem, le stergem cu o carpa curata, le curatim de coaje. Dintr-unul scoatem un galbinus fert bine, il sfaramam cu lingura de lemn in strachina, in care vrem sa facem salata, turnam otet si-l amestecam bine cu galbinusul sfaramant, punem o lingura de unt de lemn, o jumatate lingurita de sare, de avem punem si o lingura de mustar si amestecam bine toate. Apoi muiem bine toata salata in sosul acesta, apoi gustam, daca mai trebuie otet si sare. Ouale ferte le taiem in 4 fiecare si le punem pe salata sarandu-le putin.”Sursa: Bucataria gospodinei dela sate. Sfaturi si retete de mancari date de Ana Victor Lazar, 1928

  • 1 salata verde mare
  • 2-3 linguri ulei
  • 1 lingura otet
  • 1 lingura mustar
  • 3 oua
  • putina sare
  1. Se pun ouale la fiert (se fierb tari, adica 10 minute dupa ce da apa in clocot)
  2. Salata verde se curata, se spala bine si se taie fideluta
  3. Dupa ce au fiert ouale, se pun in apa rece si se curata de coaja
  4. Un galbenus de ou se pune intr-un vas incapator (in care facem salata) si se zdrobeste cu o lingura de lemn
  5. Se adauga otetul si se amesteca bine cu galbenusul zdrobit apoi adaugam si uleiul, mustarul si sare si omogenizam bine
  6. Se adauga salata in acest sos si se amesteca bine (cu mainile cel mai bine)
  7. Se pune salata in vasul in care o servim la masa (daca dorim alt vas)
  8. Taiem in cate 4 cele doua oua fierte ramase si le punem deasupra salatei (le presaram si cu putina sare)
  9. Servim imediat

Cantitatile de ulei, otet si sare pot varia in functie de gust.

O salata foarte buna.

http://www.reteteistorice.ro/2018/05/22/salata-verde-anul-1928/

Font Resize