SARMALUTE CU BRANZA IN FOI DE VITA – ANUL 1940

Frunzele de vita se aleg, se spala, se oparesc sau se fierb in apa clocotita, daca sunt mai batrane. Se taie ceapa marunt, se inabuse in apa si cu grasime, se amesteca cu branza data prin sita, ouale, grisul, sarea si verdeata tocata. Se fac sarmalute cu frunzele oparite. Se aseaza un rand de frunze oparite pe fundul cratitei si apoi sarmalele. Deasupra se pune iarasi un rand de frunze oparite, se toarna apa cat sa le cuprinda si se fierb pana cand foaia de vita este bine fiarta. Se adauga borsul, potrivindu-se de acru. Cand sunt aproape gata, se pune jumatate din smantana si se dau la cuptor sa se rumeneasca. Se servesc calde cu unt si restul de smantana pe deasupra.”

Sursa: Noutati gospodaresti. Casa si masa sanatatii noastre. Elisabeta Ciortan si Xenia Nicolau, 1940

  • 20 frunze de vita de vie
  • 1 ceapa
  • putin ulei
  • 250 g branza dulce de vaci
  • 1 ou
  • 1-2 linguri gris
  • cateva fire marar verde
  • putina sare
  • 1 pahar bors
  • cateva linguri smantana
  • 20 g unt
  1. Se spala frunzele de vita de vie si se pun in apa clocotita cateva minute pe foc (ca sa se inmoaie)
  2. Separat se pregateste umplutura astfel: se inabuse ceapa tocata marunt in ulei si putina apa, apoi se adauga branza, oual, grisul, verdeata tocata si se potriveste de sare
  3. Frunzele de vita de vie se scot din apa clocotita, li se taie codita si se fac sarmalute cu umplutura pregatita mai sus
  4. Se aseaza un rand de frunze oparite pe fundul unei cratite, se aseaza sarmalutele si apoi se acopera cu un alt rand de frunze oparite. Se pune apa peste sarmalute (cat aproape sa le acopere) si se pun la fiert
  5. Spre final, se adauga borsul si se continua fierberea pana cand frunza de vita este bine fiarta
  6. Cand sunt gata, se scoate randul de frunze care le acopera,  se pune jumatate din smantana pe deasupra  sarmalutelor si se mai dau cateva minute la cuptor
  7. Se servesc calde cu unt si restul de smantana pe deasupra

Cand facem umplutura punem 1 sau 2 linguri de gris in functie de cat de moale este branza de vaci, astfel incat sa obtinem la final o umplutura cu o consistenta potrivita din care sa putem face sarmalute.

Sarmalute cu branza in foi de vita – inedite, foarte gustoase si foarte fine. Rasfat!

http://www.reteteistorice.ro/2018/07/27/sarmalute-cu-branza-in-foi-de-vita-anul-1940/

Font Resize