SIROP DE TRANDAFIRI – ANUL 1984


Textul original al retetei: „Pentru prepararea acestui sirop se folosesc petale de trandafiri de dulceata, proaspete, la care s-a indepartat partea de culoare alba-galbuie prin taierea cu foarfecele. Petalele se introduc intr-un vas emailat sau de inox si peste ele se aduga sare de lamaie (acid citric). Peste un kg petale se aduga 7-8 g acid citric. Amestecul se freaca cu mana si se constata ca petalele devin rosii si incepe sa se scurga din ele lichid.

Separat se prepara un sirop de zahar dupa metoda indicata la cald, din 1kg zahar si 1 l apa. Siropul fierbinte se toarna peste amestecul de petale cu acid citric si se lasa 24 ore la macerat. Dupa trecerea timpului de macerare se strecoara prin tifon, se preseaza pentru separarea petalelor de sirop. Siropul se imbuteliaza si se pasteurizeaza la rece sau la cald.”

  • 1 kg petale de trandafir de dulceata
  • 1 kg zahar
  • 1 l apa
  • 7-8 g sare de lamaie (acid citric)
  1. Se desprind petalele din trandafir
  2. Se spala petalele cu apa rece si se scurg
  3. Se pune peste petale sarea de lamaie si se amesteca cu mana bine, zdrobind petalele
  4. Se prepara pe foc un sirop din apa si zahar
  5. Se toarna siropul fierbinte peste amestecul de petale cu sarea de lamaie si se amesteca bine cu o lingura
  6. Se lasa siropul 24 de ore la macerare
  7. Dupa macerare, siroul se strecoara si se pune in sticle (storcand bine petalele de sirop)
  8. Se inchid sticlele bine (capace metalice) si se pun intr-o oala cu apa pe aragaz (pe fundul oalei se pune un prosop si apoi sticlele astfel incat sticlele sa nu atinga direct fundul si peretii oalei) si se fierb 30-40 minute.
  9. Dupa ce am inchis focul, acoperim cu un prosop oala si lasam asa pana se racesc sticlele
  10. Se pun sticlele la loc racoros pentru pastrare.

Chiar daca in reteta originala se recomanda taierea partii albe a petalelor, am ales sa nu urmez aceasta recomandare intrucat consuma foarte, foarte mult timp.
E prima oara cand pregatesc acest sirop insa clar m-a cucerit prin culoarea sa frumoasa (am mai incercat si alte retete insa culoarea finala a siropului nu a fost asa frumoasa).
Evaluarea mea: 5 din 5 stele.

http://www.reteteistorice.ro/2018/05/12/sirop-de-trandafiri-anul-1984/

Font Resize