SOUFFLE DE FICAT – anul 1934
Textul original:
„Proportii pentru 6 persoane: 500 gr. ficat, 50 gr. slanina, 100 gr. unt, piper, sare, un paharel Madera, 2 galbenuse si albuse, 50 gr. unt, 10 gr. pesmet si 2 dl. smantana.
Se fierbe ficatul cu slanina in bain-marie, se trece prin sita, se adauga untul frecat spuma, piperul, sarea, putin vin, galbenusele crude, se bat pana devine o crema, apoi se adauga albusul spuma, se toarna in forma tapetata cu unt si pesmet si se fierbe 20 minute in bain-marie, cand e gata se serveste cu smantana.” (sursa: Bucataria moderna, Maria General Dobrescu, est. 1934)
- 250 g ficat de pasare
- 25 g slanina
- 75 g unt
- putin piper
- putina sare
- 1/2 paharel vin rosu dulce
- 1 buc ou
- 5 g pesmet
- 100 g smantana
- Se fierbe ficatul impreuna cu slanina (bain marie)
- Ficatul se marunteste cu ajutorul unui mixer
- Se aduga ficatului 50 g unt frecat spuma, piper, sare, vinul, galbenusul si albusul batut spuma
- Se omogenizeaza bine compozitia (foarte usor dupa ce punem spuma de albus)
- Se tapeteaza tava cu unt si pesmet, se toarna compozitia si se pune la cuptor pana se rumeneste frumos
Am gatit ½ din reteta originala. Am ales sa pun compozitia in tavite mai micute ceramice, la cuptor. Gust intens de ficat, dulceag. Evaluarea mea: 3 stele din 5
http://www.reteteistorice.ro/2018/02/14/souffle-de-ficat-anul-1936/