SOUFFLE DE FICAT – anul 1934


Textul original:

„Proportii pentru 6 persoane: 500 gr. ficat, 50 gr. slanina, 100 gr. unt, piper, sare, un paharel Madera, 2 galbenuse si albuse, 50 gr. unt, 10 gr. pesmet si 2 dl. smantana.

Se fierbe ficatul cu slanina in bain-marie, se trece prin sita, se adauga untul frecat spuma, piperul, sarea, putin vin, galbenusele crude, se bat pana devine o crema, apoi se adauga albusul spuma, se toarna in forma tapetata cu unt si pesmet si se fierbe 20 minute in bain-marie, cand e gata se serveste cu smantana.” (sursa: Bucataria moderna, Maria General Dobrescu, est. 1934)

  • 250 g ficat de pasare
  • 25 g slanina
  • 75 g unt
  • putin piper
  • putina sare
  • 1/2 paharel vin rosu dulce
  • 1 buc ou
  • 5 g pesmet
  • 100 g smantana
  1. Se fierbe ficatul impreuna cu slanina (bain marie)
  2. Ficatul se marunteste cu ajutorul unui mixer
  3. Se aduga ficatului 50 g unt frecat spuma, piper, sare, vinul, galbenusul si albusul batut spuma
  4. Se omogenizeaza bine compozitia (foarte usor dupa ce punem spuma de albus)
  5. Se tapeteaza tava cu unt si pesmet, se toarna compozitia si se pune la cuptor pana se rumeneste frumos

Am gatit ½ din reteta originala. Am ales sa pun compozitia in tavite mai micute ceramice, la cuptor. Gust intens de ficat, dulceag. Evaluarea mea: 3 stele din 5

http://www.reteteistorice.ro/2018/02/14/souffle-de-ficat-anul-1936/

Font Resize