Bulevardul Regina Elisabeta (Academiei)

Bulevardul Regina Elisabeta se situează în sectorul 5 al Capitalei și face legătura între Piața Universității și Piața Mihail Kogălniceanu. Construcția sa a fost realizată la cererea Reginei Elisabeta, care și-a dorit o legătură directă între Palatul Cotroceni și Grădina Cișmigiu. Circulația a fost deschisă în anul 1870, iar la vremea aceea, bulevardul a fost numit Elisabeta Doamna. De altfel, bulevardul a purtat 4 nume de-a lungul istoriei sale:

  • 1870 – 1948 : Bulevardul Elisabeta Doamna (sau Bulevardul Academiei)
  • 1948 – 1965 : Bulevardul ,, 6 martie”
  • 1965 – 1990 : Bulevardul Gheorghe Gheorghiu Dej
  • 1990 – prezent : Bulevardul Regina Elisabeta.

La 8 noiembrie 1871 este inaugurată statuia domnitorului Mihai Viteazul, care devine un loc popular pentru întâlnirile de afaceri sau romantice.

La sfârșitul anului 1894 circulă pe bulevard primul tramvai electric, ce purta numărul 14. Iluminatul cu ajutorul lămpilor cu neon își face apariția pe bulevard în 1957. Cu aproape 30 de ani în urmă fusese marcată apariția primului stop electric din Capitală, care, la acel timp, avea numai 2 culori: roșu și verde.

Conform istoricilor, Mănăstirea Sărindar, care se afla pe locul unde este acum Cercul Militar Național, a fost demolată pentru a face loc bulevardului.

În perioada 1855-1867 a fost construit, la intersecția Bulevardului Elisabeta cu Calea Victoriei, hotelul Bulevard, conform planurilor arhitectului Alexandru Orăscu, cel care a proiectat și clădirea Universității din București.

,,Maidanul lui Duca” este numele dat zonei Cișmigiului, care, în secolul al XIX-lea, era doar un teren viran unde își făceau veacul fotografi ambulanți și de unde bucureștenii de atunci puteau achiziționa grătare și vin. ,,Maidanul” a fost desființat la începutul secolului al XX-lea, iar în locul său a fost construit Palatul Primăriei.

După Primul Război Mondial, Bulevardul Elisabeta a început să semene cu cel pe care îl putem vedea și azi și a primit titulatura de ,,Broadway” al Bucureștiului datorită multitudinii de săli de cinema aflate acolo. Astăzi însă, cele mai multe cinematografe au fost închise, iar bulevardul și-a pierdut specificul cultural, de-a lungul său regăsindu-se însă în continuare numeroase clădiri importante, precum Universitatea București, Palatul Cercului Național Militar, Liceul Gheorghe Lazăr sau Hotelul Cișmigiu.

Bulevardul Academiei, 1918
041
Bulevardul Academiei, 2018
Bulevardul Academiei, 2018
Font Resize