Athenee Palace

Athénée Palace Hilton este unul din cele mai cunoscute hoteluri ale Capitalei, fiind afiliat rețelei internaționale de hoteluri Hilton. Hotelul a fost construit între 1912 și 1914, conform planurilor arhitectului Theophile Bradeau, într-un loc unde, cu 100 de ani în urmă, fusese Hanul Gherasi.

Athénée Palace a fost prima clădire cu mai multe etaje din capitală și prima cu o structură din beton armat, fiind, încă de la deschidere, unul dintre cele mai luxoase locuri din București.

Două semne reprezentative ale hotelului sunt ,,English Bar” și sala ,,Le Diplomate”, cel din urmă fiind unul dintre cele mai populare localuri ale perioadei interbelice. Sala ,,Le Diplomate” este extrem de bine păstrată, fiind considerată monument istoric. Arhitectura Belle Epoque se poate remarca în holul clădirii, denumit sugestiv, datorită coloanelor de marmură, Les Colonnades.

În 1937, hotelul este modernizat conform planurilor arhitectului Marcu Duiliu, care optează pentru un stil simplist, de tip art deco, încercând însă să mențină atmosfera specială a hotelului.

Clădirea este lovită de bombardementele ce aveau ca țintă Gara de Nord, în 1944, iar o parte a hotelului arde, geamurile fiind sparte de suflul exploziilor. În 1948, tot după indicațiile lui Duiliu, clădirea este refăcută.

Hotelul este atât de popular încât i se adaugă o nouă aripă, între 1964-1966, de-a lungul Căii Victoriei fiind amenajată și o grădină. Clădirea rezistă la cutremurul din 1977, iar interiorul ei este modernizat 6 ani mai târziu.

Hotelul este închis în 1994, după ce se fac noi lucrări de renovare, ca urmare a Revoluției din 1989. Urmează o licitație în urma căreia Athénée Palace este adăugat lanțului hotelier Hilton Worldwide, care îl renovează și îl extinde. Marea redeschidere are loc în 1997, rezultatul final fiind de 2 ori mai mare decât clădirea anterioară, cu noi săli de conferințe și un centru de afaceri. În 2005, conducerea hotelului se schimbă din nou, fiind achiziționat de Ana Hotels.

Athénée Palace este un element important de lux în peisajul Capitalei. A găzduit de-a lungul timpului personalități importante și continuă să fie unul din cele mai căutate și apreciate hoteluri ale țării.

Font Resize