Hotel de France
Bucureștiul de odinioară era cunoscut drept ,,micul Paris”, și nu degeaba. Influența franceză era palpabilă în oraș, mai ales în secolul al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea, și putea fi remarcată în limbaj, în felul în care se comportau oamenii timpurilor și mai ales în arhitectură. Una dintre clădirile care ieșea în evidență în decorul Bucureștiului era Hotelul Francez.
Clădirea a fost construită în 1881, pe Calea Victoriei , între Palatul CEC și actualul Magazin Victoria, fiind numită de-a lungul timpului Hotel de France, Hotel Lafayette sau Hotelul Francez. Se remarca prin arhitectura tipic franceză (belle-epoque) și stilul parizian, fiind unul dintre cele mai căutate hoteluri la acea vreme.
Hotelul a suferit daune mari ca urmare a cutremurului din 1940, rămânând în picioare datorită bârnelor puternice de lemn care susțineau parterul clădirii. La parter se afla Berăria ,,Vârful cu Dor”, iar lângă hotel își aveau locul Galeriile Lafayette, un centru comercial al epocii interbelice.
Cutremurul din 1977 a insemnat sfârșitul pentru Hotelul Francez. Daunele rezultate ca urmare a cutremurului din 1940 nu au fost reparate, iar hotelul și-a pierdut una din laturi în întregime. Ulterior, a fost dărâmat complet, rămânând un teren viran până la începutul anilor 1990, când a apărut aici sediul Bucharest Financial Plaza.
Hotelul Francez a avut un sfârșit nedemn pentru frumusețea lui. Arhitectura superbă amintea de Bucureștiul de odinioară și era unul din edificiile care ilustrau perfect de ce Bucureștiul primise porecla ,,Micul Paris”.