Cinema Scala

De-a lungul timpului, Bucureștiul a avut un număr colosal de cinematografe. Gloria, Patria sau Scala sunt numele unor locuri în care bucureștenii au descoperit bucuria filmului și s-au întors cu plăcere, de fiecare dată, pentru a vedea cele mai noi pelicule ale vremii.

Blocul Scala de pe Magheru a fost realizat în 1935 de Rudolf Fränkel, unul dintre arhitecții de marcă ai Berlinului avangardist din anii 1930. Clădirea este monument istoric, iar la parterul său poate fi văzută una dintre rămășițele istoriei cinematografice a Românei : cinema Scala.

Clădirea a avut foarte mult de suferit în urma cutremurului devastator din 1977. De fapt, tot bulevardul Magheru, pe care se aflau mai multe cinematografe precum Scala și Patria, a fost puternic afectat. Blocul Scala era o realizare importantă a arhitecturii interbelice române, fiind situat la intersecția străzii C.A. Rosetti cu bulevardele Bălcescu și Magheru.

Blocul Scala era însă, pe cât de frumos, pe atât de nesigur. Clădirea a fost realizată fără a ține cont de normele seismice, iar cutremurul din 1977 l-a distrus complet, după ce era deja avariat ca urmare a cutremurului din 1940. În locul său a apărut un bloc nou, ce poartă același nume, însă nu se apropie de frumusețea celui căzut cu 41 de ani în urmă.

Cinematograful a avut și el o soartă tristă. Trecut în proprietatea RADEF (Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor), Scala s-a aflat în mijlocul unui proces de restituire către foștii proprietari, însă nu înainte ca moștenirea sa culturală să fie distrusă însă. Pentru o perioadă, cinematograful a fost închiriat către Biserica Isus Speranța României devenind astfel, din sală de cinema și reprezentată a culturii celei de-a șaptea arte, un loc de predici și de rugăciune.

Font Resize