Palatul Roznovanu

Monumentalul Palat al Culturii, edificiu simbol al orașului Iași, uimește și flatează ochiul privitorului de mai bine de un secol cu a sa potrivită îmbinare de stiluri: neogotic, romantic și neobaroc. Nu doar arhitectura exterioară este remarcabilă ,ci și atenția la detaliile de interior, cum ar fi mozaicul din holul central , inspirat după cel al Catedralei Saint-Pierre sur Dives din Franța, realizat cu ajutorul meșterilor francezi; mobilierul de asemenea a fost executat după schițele arhitectului Berindey de către Atelierul de artă decorativă al lui Albert Goumain la Paris și , nu în ultimul rând, la proiect și-a adus aportul chiar și Henri Coandă. Acesta a inventat un ciment special care imită textura și sunetul lemnului de stejar pentru a se putea folosi la decorarea mai multor săli din palat. Nu putem să nu menționăm că tavanul Sălii ,,Henri Coandă” a avut drept sursă de inspirație clădirea Westminster Hall din Londra, casa Parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii. ,,Perla” Palatului Culturii este fără tăgadă ceasornicul din turnul palatului , cel ce a dat mult timp puls orașului Iași, realizat în stil retro , dar cu un mecanism revoluționar ce acționa în mod sincron 25 de ceasuri aflate amplasate în sălile palatului. La fiecare oră exactă, orologiul reda pentru ieșeni ,,Hora Unirii”, cântecul stindard al unui mare moment istoric din istoria României.

Conceput între anii 1906-1925 pe modelul palatelor comunale din Europa de Vest, pe atunci Palatul de Justiție și Administrație din Iași, poartă semnătura arhitectului Ion D. Berindey, unul dintre cei mai prolifici și faimoși arhitecți din prima jumătate a secolului
al XX- lea și un mare iubitor al detaliilor. Din cauza Primului Război Mondial, lucrările la palat au mers greu, realizarea finisajelor fiind posibilă pe parcursul câtorva ani , iar drept urmare, inaugurarea oficială a avut loc de-abia la 11 octombrie 1925, în prezența familiei regale, regele Ferdinand și regina Maria. Palatul de Justiție și Administrație din Iași a îndeplinit funcția de instituție administrativă până în anul 1955, când rolul său în viața urbei s-a schimbat într-unul eminamente cultural. Astfel, redenumit Palatul Culturii, acesta găzduiește muzee de talie națională reunite sub denumirea de Complexul Național Muzeal ,,Moldova” Iași.
În perioada în care aici funcționa Palatul de Justiție, din cele 299 de camere existente și astăzi, 40 erau locuite de funcționarii angajați, inclusiv de președintele tribunalului, multe încăperi serveau drept săli de judecată,iar cîteva încăperi de la demisol aveau chiar destinația de a-i adăposti pe deținuți si inculpați înainte de intrarea în sala în care se desfășura procesul.

Palatul Administrativ Iasi
Palatul Administrativ din Iasi
Font Resize