Piața Unirii din Iași

Cum și-a primit numele de Piața Unirii această piață situată în inima Iașului este lesne de ghicit căci tot românul știe că aici, în data de 24 ianurie 1859, cu prilejul unirii principatelor Moldova și Țara Românească, s-a jucat Hora Unirii. Hora s-a ținut chiar înainte de a se afla oficial că cel ce câștigase în mod unanim dreptul de a guverna Moldova și Țara Românească era colonelul Al. I. Cuza. De altfel, în centrul pieței tronează și astăzi statuia domnitorului Cuza lucrare propusă de studențimea ieșeană și intens susținută de boierii moldoveni și de marii profesori ieșeni Nicolae Iorga și A.D. Xenopol. Însuși regele Carol I a subscris pentru construirea monumentului marelui său predecesor cu suma de 20.000 de lei, prinos de cinstire de care se bucura primul Domnitor al țărilor surori unite, Moldova și Țara Românescă.

Pentru realizarea statuii unei personalitati istorice precum Al. I. Cuza nu se putea apela decât la un sculptor pe măsură și de aceea lucrarea i-a revenit sculptorului italian Raffaello Romanelli, artist în vogă în acele vremuri. Flatat de încrederea ce i se acordase, Romanelli s-a documentat minuțios considerând că statuia marelui domnitor va fi “una dintre acele lucrări de care un artist își leagă numele pentru posteritate”.

Statuia domnitorului este realizată din bronz, are înălțimea de 3,5 m și este supraînălțată deasupra pieței cu ajutorul unui soclu și un piedestal de piatră albă de granit de Italia ambele având împreună 6,5 m. Al.I. Cuza este înfățișat purtând celebra sa uniformă de ofițer și este învăluit de mantia princială. La baza soclului sunt așezate sculpturile, realizate tot de Romanelli, în mărime naturală ale lui Mihail Kogălniceanu, Cotache Negri, Nicolae Kretzulescu și generalul Ioan Emanuel Florescu.

Dezvelirea monumentului a avut loc în data de 27 mai 1912 în prezența regelui Carol I, a principilor Ferdinand și Carol. Ilustrațiile vremii ne arată că evenimentul a fost unul atât de important pentru moldoveni și nu numai, încât Piața Unirii a devenit neîncăpătoare pentru mulțimea de oameni dornici să fie prezenți la omagiul unuia dintre cei mai iubiți domnitori ai săi.

Astăzi, Piața Unirii este locul unde an de an, în data de 24 ianuarie, ieșeni, oficialități, personalități dar și oameni simpli de pe teritoriul întregii țări se întâlnesc pentru a juca simbolic Hora Unirii. De asemenea Piața Unirii este locul unde ieșenii se adună de-a lungul întregului an pentru evenimentele ce au loc pe plan local.

Font Resize