Strada Ștefan cel Mare

Fosta uliță boierească ce traversa Iașul de secol XIX transcende timpul dar nu mai are nimic din strălucirea vremurilor demult apuse. Băcăniile și dughenele grecești cu butoaie de icre, măsline, pești afumați, mastică de Chios, brânzeturi franțuzești, halva, rahat și curmale plus alte bunătăți orientale, dughenele cofetarilor cu covrigii lor de zahăr, magazia de manufactură “Weinstein cea grasă”, tipografia pentru timbre domnești ce tipărea faimoasele timbre “Cap de bour” atât de dorite de filateliști, toate au rămas undeva departe în negura timpului.

Aici e vechiul Iași. Erau palate și bordeie alături. Era lux și sărăcie, lux cu bani cinstiți, însă și sărăcie curată. Iar toată negustorimea înșirată de-a lungul celei mai de seamă străzi din târgul nostru nu lua sufletul bieților ieșeni.” – Rudolf Șuțu

Puține clădiri catalogate astăzi drept monumente istorice se mai regăsesc pe noul bulevard Stefan Cel Mare și Sfânt. Stindardul de arteră principală a Iașului e ridicat astăzi de impunătoarea Mitropolie a Moldovei și Bucovinei, de Palatul Roznovanu, actual sediu al Primăriei Iași și nu în ultimul rând de frumusețea unică a Bisericii Trei Ierarhi, a cărei dantelă sculptată în piatră atrage an de an un număr mare de turiști. Frumoșii tei ce umbreau și parfumau bulevardul până mai ieri au rămas și ei doar o amintire fiind înlocuiți de arbuști ornamentali de peste mări și țări.

Font Resize