TORTA CU SCORTISOARA – ANUL 1914


Textul original al retetei:

„Frecam 12 deca de unt cu 18 deca de faina si 5 deca de migdale curatite, 5 deca zahar pisat. Adaugem apoi 3 galbinuse, coaja rasa de la o lamaie, scortisoara pisata, vre-o 5 cuisoare pisate si trecute prin sata. Coacem aluatul latit intr-o forma de torta. Cand ie gata, o ungem pe deasupra cu marmelada de coacaze, o presaram cu zahar, si se poate servi calduta.”

Sursa: Gatirea mancarurilor de dulce si de post. Retete de bucate simple si bune. Zotti Hodos, 1914

  • 120 g unt
  • 180 g faina
  • 50 g migdale
  • 50 g zahar pudra
  • 3 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1/2 lingurita scortisoara pudra
  • 5 cuisoare pisate (pudra)
  • putin ulei
  • cateva linguri marmelada/jeleu de coacaze
  • 1 lingura zahar pudra
  • cativa strugurasi coacaze proaspete
  1. Se pun migdalele in apa fierbinte, pe foc si se lasa cateva minute pana cand se ridica la suprafata, apoi se curata de coaja si se maruntesc cu ajutorul unei rasnite
  2. Cuisoarele se piseaza astfel incat sa fie o pudra fina
  3. Cu ajutorul unui mixer se amesteca usor untul, faina, migdalele, zaharul pudra (50 g), galbenusurile, coaja rasa de lamaie, scortisoara si cuisoarele pudra
  4. Aceasta coca se mai framanta putin si cu mana si apoi se intinde uniform intr-o tava de tort (tava unsa in prealabil cu ulei). Se intinde in tava tot cu mana intrucat e foarte frageda.
  5. Se da la cuptor si se lasa sa se coaca
  6. Cand este gata, se pune torta pe o farfurie si se unge cu marmelada de coacaze
  7. Se decoreaza cu coacaze proaspete si se pudreaza cu zahar
  8. Se serveste (buna si calda, delicioasa si rece)

TORTA CU SCORTISOARA – o prajiturica frageda, fina si delicioasa!

http://www.reteteistorice.ro/2018/07/13/torta-cu-scortisoara-anul-1914/

Font Resize