TURTITE DE MALAI – ANUL 1962
Textul original al retetei: „250 g zahar pudra, 125 g malai, 125 g faina, 200 g unt, coaja de lamaie, 1 pahar de lapte, sare, smantana. Se freaca bine zaharul pudra cu malai, faina, unt, coaja de lamaie, putin lapte si sare pana cand se obtine un aluat. Se intinde si se taie patratele. Se coc la cuptor. Se servesc cu zahar pudra si smintina.”
Sursa: Bucatarie rapida, Elena Marinescu, 1962
- 250 g zahar pudra
- 125 g malai
- 125 g faina
- 200 g unt
- putina coaja rasa de lamaie
- 1 pahar lapte (250 ml)
- putina sare
- cateva linguri smantana
- putin zahar pudra
- putin ulei
- se amesteca zaharul pudra cu malaiul, faina, untul taiat cubulete, coaja rasa de lamaie, laptele si sarea pana se obtine o compozitie omogena
- se toarna compozitia, uniform, intr-o tava unsa cu ulei si se pune la cuptor pentru aproximativ 30 minute
- se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca
- se taie patratele, se aseaza pe platoul de servit si se pudreaza cu zahar
- se serveste (optional cu smantana)
In reteta originala este indicat un pahar cu lapte. Eu am pus un pahar de lapte de 250 ml. Punand aceasta cantitate de lapte nu se obtine o coca care poate fi intinsa si taiata patratele cum este specificat in reteta originala, ci se obtine o pasta moale care poate fi turnata in tava, coapta si abia apoi taiata patratele. Probabil ca in reteta originala se refera la un pahar mai mic de lapte.
TURTITE DE MALAI – o prajiturica fina, foarte buna, cu gust rustic