Comunicat lansare proiect

Comunicat lansare proiect

InfoCons organizează astăzi, 18.10.2018, începând cu ora 17:30 evenimentul cultural de lansare a Proiectului cultural „o9atitudine pentru cultură! 100 România!”. Evenimentul va avea loc la Palatul de Justiție București, Splaiul Independenței, numărul 5, sector 4 – Sala “Pașilor Pierduți”.

Vă așteptăm alături de noi la un eveniment cultural care marchează Primul Proiect major de reacordare a identității naționale la 100 de ani prin care se readuce istoria în atenția românilor.

Clic aici pentru agenda evenimentului.

În cadrul Proiectului va fi realizată pentru prima oară în România o dotare a unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor publice cu o colecție de tablouri cu imagini tip fotografii – “Galeria Războiului de Reîntregire a României din anul 1917”  în peste 4.000 de locații. Totodată în cadrul proiectului se va lansa site-ul romania.infocons.ro în care se vor regăsi imagini de acum 100 de ani cu locuri și clădiri din București, Alba Iulia și Iași, fotografii vechi care au fost refăcute în aceeași locație în ziua de astăzi, o trecere peste timp la o suta de ani, imagini care ne arată trecerea unui Centenar peste România.

Toate aceste imagini sunt la o calitate excepțională pentru a putea fi printate și afișate sub formă de tablouri în diferite instituții, dar și de sectorul privat cu titlu gratuit.

În cadrul acestui Proiect se vor realiza: un Catalog – Albumul eroilor, album dedicat celor care au luptat în Războiul de Reîntregire a României din anul 1917 în care se vor regăsi imagini din timpul Primului Război Mondial, locațiile monumentelor care celebrează martirii Primului Război Mondial, cât și lista ostașilor români cazuți la datorie și un “Album de fotografii 1918 -2018”  în care vor fi ilustrate imagini cu clădiri, monumente arhitectonice din București, Iași și Alba, printr-o paralelă (1918- 2018).

Aceste materiale se vor regăsi în timpul Proiectului și pe site-ul romania.infocons.ro, dar vor fi puse și la dispoziția bibliotecilor din România cu titlu gratuit.

În cadrul evenimentului se va lansa și un concurs de fotografie – „Concursul de fotografie “100 de ani de la Războiul de Reîntregire a României din anul 1917 și Unirea Românilor”, desfășurat sub egida Proiectului eveniment cultural, concurs care va acorda câștigătorilor premii în valoare de 39.000 lei.

Sorin Mierlea

„Cultura! Arta! Literatura! Muzica! Pictura! Sculptura! Sunt cuvinte pe care majoritatea dintre noi le cunoaștem, le utilizăm într-o formă sau alta, în activitățile pe care le desfășurăm în fiecare zi. Dar oare le și înțelegem adevărata valoare? În contextul în care de 11 ani suntem cetățeni ai Uniunii Europene, știm să valorificăm drepturile pe care le avem și înțelegem necesitatea de a ne dezvolta personal și profesional în sensul culturii?

Potrivit definiției date de UNESCO, cultura înseamnă o serie de caracteristici distincte specifice unei societăți sau unui grup social în termen spiritual, material, intelectual sau emoțional. Din acest motiv, cultura trebuie înțeleasă, promovată și respectată, ceea ce înseamnă cunoaștere (prin educație și instrucție, în familie, în școală, etc.), participare pasivă (consumator de artă) sau activă la actul de creație (valorificarea înzestrării native), dar și respectarea dreptului de proprietate intelectuală (reglementat prin legi).

De-a lungul istoriei omenirii, tot ceea ce rezistă și se păstrează în memoria colectivă este reprezentat de artă și cultură, indiferent de forma de materializare a acestora.

Având în vedere că anul acesta este un an unic pentru România, când celebrăm 100 de ani de la Marea Unire și de la Războiul de Reîntregire a României din anul 1917, trebuie să ne aducem aminte și de cei care acum 100 de ani au reușit să realizeze un vis aparent imposibil:

Unirea tuturor românilor.”

Sorin Mierlea  – Președinte InfoCons

Monumente ale eroilor căzuți în Primul Război Mondial din Topliceni
Galerie foto piesă de teatru ”Ziditori ai Marii Uniri”

Similare

Nu am găsit niciun rezultat.
Font Resize