Monumente ale eroilor căzuți în Primul Război Mondial din Topliceni

Monumente ale eroilor căzuți în Primul Război Mondial din Topliceni

În satul Băbeni, în fața școlii, peste stradă de Biserica “Înălțarea Domnului” -se află monumentul eroilor. Inițial a fost ridicat prin contribuția văduvelor de război, în memoria eroilor din Războiul de Independență și Războiul de Reîntregire. Prin acest monument sunt cinstiți “Eroii comunei Băbeni din campania 1916-1918, 1941-1945” și “Eroii satului Băbeni 1877”. O parte din acești eroi sunt îngropați în curtea Bisericii “Înălțarea Domnului Forma monumentului este piramidală și are un vultur în vârf. Numele eroilor sunt fixate pe monument.

In satul Dedulești, în curtea bisericii al cărei hram este “Pogorârea Sfântului Duh”, monument istoric, se găsește o cruce din ciment mozaicat, pe care este fixată o placă de marmură, cu următoarea inscripție: “Întru pomenirea ostașilor din satul Dedulești morți pe câmpul de lupă. Această sfântă cruce s-a ridicat de către Gheorghe Bodinescu cu soția sa Elena în amintirea tatălui său Iordache Bodinescu, mort în război, 1917. Ridicată în 1974.” Lângă biserică se află un cimitir fără oseminte, cu cruci de lemn, pentru pomenirea eroilor satului. Pomelnicul acestora a fost întocmit de preotul Bâsceanu Ion și se păstrează într-o ramă de lemn în biserică.

În satul Răducești, în centrul satului a fost ridicată o masivă cruce din piatră cioplită în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial, autor fiind meșterul Popescu Ștefan. Numele eroilor au fost săpate în piatră, dar astăzi nu mai sunt lizibile.

În satul Topliceni, în apropiere de școală, la șosea, se înalță monumentul eroilor, ridicat în anul 1930, de zidarul Frangulea Nae din Topliceni, cu sprijinul văduvelor de război, în memoria eroilor din Războiul Întregirii Neamului. Monumentul este în formă de obelisc, cu o cască militară în vârf, inițial fiind o cruce, decorat cu elemente florale, așezat pe un postament în trepte, pe care au fost înscrise numele eroilor satului.

Monumente ale eroilor căzuți în Primul Război Mondial din Sfântul Gheorghe
Comunicat lansare proiect

Similare

Nu am găsit niciun rezultat.
Font Resize