În urmă cu 100 de ani

Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă Ziua Națională a României, celebrată anual ca zi națională din 1990. Sărbătoarea aniversează Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina ,Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României.

No posts found.

Clădirile de atunci și de acum

Iată cum arată acum clădirile din 1918. Fotografiile ilustrează clădiri din București, Alba Iulia și Iași.

Trimite-ne o fotografie cu tine alături de una dintre clădirile din secțiunea Atunci și acum și ești înscris(ă) în concursul ”o9atitudine pentru Cultură! 100 România!”.

DETALII

Harta locurile de veci

Locuri de veci ale eroilor Primului Război Mondial

250000 de militari români și-au pierduti viața în Primul Război Mondial. Ei sunt înmormântați în zeci de cimitire din țară și din străinătate.

Iată fronturile de luptă la care au participat!

Sorin Mierlea

“Cultura! Arta! Literatura! Muzica! Pictura! Sculptura! Sunt cuvinte pe care majoritatea dintre noi le cunoaștem, le utilizăm într-o formă sau alta, în activitățile pe care le desfășurăm în fiecare zi. Dar oare le și înțelegem adevărata valoare? În contextul în care de 11 ani suntem cetățeni ai Uniunii Europene, știm să valorificăm drepturile pe care le avem și înțelegem necesitatea de a ne dezvolta personal și profesional în sensul culturii?

Potrivit definiției date de UNESCO, cultura înseamnă o serie de caracteristici distincte specifice unei societăți sau unui grup social în termen spiritual, material, intelectual sau emoțional. Din acest motiv, cultura trebuie înțeleasă, promovată și respectată, ceea ce înseamnă cunoaștere (prin educație și instrucție, în familie, în școală, etc.), participare pasivă (consumator de artă) sau activă la actul de creație (valorificarea înzestrării native), dar și respectarea dreptului de proprietate intelectuală (reglementat prin legi).

De-a lungul istoriei omenirii, tot ceea ce rezistă și se păstrează în memoria colectivă este reprezentat de artă și cultură, indiferent de forma de materializare a acestora.

Având în vedere că anul acesta este un an unic pentru România, când celebrăm 100 de ani de la Marea Unire și de la Războiul de Reîntregire a României din anul 1917, trebuie să ne aducem aminte și de cei care acum 100 de ani au reușit să realizeze un vis aparent imposibil:

Unirea tuturor românilor.”
Sorin Mierlea  – Președinte InfoCons

Clip destinat și persoanelor cu deficiențe de auz
interpret în limbajul semnelor Lavinia Chițu

Despre proiect

Proiectul ”o9atitudine pentru cultura! 100 Romania!” este finanțat prin Ministerul Culturii și Identității Naționale – FINANȚARE NERAMBURSABILĂ pentru manifestări, acțiuni și proiecte de aniversare a Centenarului României (1918 – 2018) și a Primului Război Mondial, în baza contractului de finanțare nr. 4860/20.09.2018.

Font Resize